Marokko zet Nederlandse journalist uit

Het rifgebergte in Marokko  Beeld AP
Het rifgebergte in MarokkoBeeld AP

Journalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet. Hij moet via de Spaanse enclave Melilla terug naar Nederland, zo bevestigde hij gisteren berichtgeving van 'EenVandaag'.

De verslaggever, die ook in Trouw heeft gepubliceerd, werkte in het Rifgebergte aan een reportage over illegale migratie toen hij vrijdag staande werd gehouden door agenten. Hij moest mee naar het politiebureau en kreeg daar naar eigen zeggen te horen dat hij illegaal werkte.

Volgens Van der Aa krijgen alleen journalisten die in Marokko wonen toestemming om er te werken, maar deden de autoriteiten tot nu toe niet moeilijk over deze regel. Van der Aa zou alleen nog naar Marokko mogen terugkeren om vandaar het vliegtuig naar Nederland te pakken. Maar toen de journalist zondag Marokko weer in wilde, kreeg hij te horen dat hij tot ongewenst persoon was verklaard.

Gevoelige onderwerpen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de ambassade in Rabat contact heeft gehad met de journalist. Marokko heeft wettelijk vastgelegd dat het journalisten zonder accreditatie kan uitwijzen, aldus het ministerie. In september is een Franse journalist Marokko uitgezet.

"Buitenlandse Zaken vindt het belangrijk dat journalisten vrij hun werk kunnen doen in het buitenland en draagt deze boodschap uit, maar moet respecteren dat een land over zijn eigen afspraken en verplichtingen gaat", aldus een woordvoerder.

Journalistenvakbond NVJ gaat minister van buitenlandse zaken Stef Blok vragen om de positie van Nederlandse journalisten in Marokko aan te kaarten bij zijn Marokkaanse collega. Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ wordt het journalisten in het Noord-Afrikaanse land de laatste jaren steeds moeilijker gemaak. Werkvergunningen worden met grote vertraging of helemaal niet meer afgegeven.

Zodra journalisten zich wagen aan gevoelige onderwerpen als de opstand in de Rif of illegale migratie, zouden de autoriteiten moeilijk doen over de accreditatie.

Lees ook:

Ans Boersma: ‘Ik pak ze allemaal terug’

Van journalist werd ze van de ene op de andere dag verdachte in een terrorismezaak. Dat overkwam Ans Boersma, tot voor kort Turkije-correspondent van het Financieele Dagblad. Aan Trouw doet ze haar relaas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden