Marokko wil Nederlandse Riffijnen arresteren voor rol in protesten

Activisten protesteren in Rabat tegen de arrestatie van een demonstrante in de noordelijke Rif-regio in Marokko.  Beeld AP
Activisten protesteren in Rabat tegen de arrestatie van een demonstrante in de noordelijke Rif-regio in Marokko.Beeld AP

Het openbaar ministerie in Marokko wil arrestatiebevelen uitvaardigen tegen vijf Marokkaanse Nederlanders die betrokken zijn bij de protesten in de Rif. In Marokko loopt een proces tegen de leiders van de protestbeweging.

Niels Markus

Marokko zoekt zo’n tien Europese Marokkanen. Ook tegen Spaanse en Belgische Marokkanen worden arrestatiebevelen uitgevaardigd. De verdachten werden eerder door advocaten van de protestleiders als getuigen opgeroepen. Nu verdenkt Marokko hen van betrokkenheid bij de protestbeweging en separatisme, liet de procureur-generaal weten. De verdachten hebben de arrestatiebevelen voor zover bekend nog niet ontvangen.

Fouad El Haji, oprichter van Rif Alert dat meldingen van intimidaties en bedreigingen van Riffijnen in Nederland bijhoudt, verwacht niet dat de vijf Nederlanders daadwerkelijk een arrestatiebevel zullen ontvangen. “Zo werkt Marokko niet. Het land stuurt geen arrestatiebevelen de wereld rond.” Wel komen de namen van de verdachten waarschijnlijk in een opsporingssysteem. Als zij naar Marokko reizen, worden zij opgepakt. Volgens El Haji zijn de afgelopen tijd al Marokkanen uit het buitenland opgepakt wanneer zij naar Marokko op vakantie gingen.

Khalid Chamrouki is één van de gezochte Marokkaanse Nederlanders. Hij heeft nog geen bericht ontvangen van justitie in Marokko, wel zag hij zijn naam al verschillende keren voorbijkomen, onder meer in Marokkaanse media. Hij wordt vervolgd voor deelname aan de protestbeweging en separatisme.

De beschuldigingen zijn onjuist, zegt hij. Hij is geen voorstander van een onafhankelijke Riffijnse staat. “Ik geloof dat er voor de Amazigh (een verzameling berbervolken) open grenzen moeten bestaan tussen Marokko, Algerije en Tunesië. Maar er hoeft geen onafhankelijke Riffijnse staat te komen.” Dat is het standpunt van de meeste Riffijnse demonstranten.

Chamrouki steunt de protesten wel via sociale media, zegt hij. “Ik steun de demonstraties in de Rif, die altijd vreedzaam waren en volgens de Marokkaanse grondwet toegestaan zijn. Ik heb ook demonstraties in Europa bezocht.”

Onschuld

De Hirak, zoals de protestbeweging is gaan heten, begon eind oktober 2016 toen visverkoper Mohsin Fikri om het leven kwam toen hij een geconfisqueerde lading vis probeerde terug te krijgen. Maandenlang gingen Riffijnen in Marokko de straat op om meer rechten te eisen. In Europa werden de protesten breed gesteund, met demonstraties en op sociale media.

Afgelopen zomer zijn in Marokko zo’n duizend betogers opgepakt. Enkele honderden zitten nog vast. Khalid Chamrouki is niet van plan om naar Marokko te reizen om zijn onschuld te bewijzen. Hij denkt dat hij onmiddellijk gearresteerd wordt als hij afreist naar het land waar hij opgroeide. Fouad El Haji van Rif Alert raadt het de vijf verdachten ook af. “Die honderden mensen die nu vastzitten, moeten maar afwachten wanneer ze voor de rechter komen. Ze zitten al ruim een halfjaar in voorarrest, dat is al bijna een veroordeling.”

Vorig jaar waren er geruchten dat er in Marokko zwarte lijsten met Europese Marokkanen waren, die gearresteerd zouden worden wanneer zij voet zetten in Marokko. De Marokkaanse ambassadeur in Den Haag ontkende dat toen tegenover Elsevier.

Lees ook: 'De onrust in de Rif houdt me wakker'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden