Marokko wil Juan Carlos niet in Ceuta

Crisis tussen Spanje en Marokko: de Spaanse koning Juan Carlos bezoekt volgende week de omstreden Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko. Rabat heeft zijn ambassadeur teruggeroepen.

Het moet het eerste bezoek van de koning worden aan deze territoria sinds zijn troonsbestijging in 1975. Juan Carlos komt maandag aan in Ceuta, dat in het uiterste noorden van het land ligt. Dinsdag vertrekt hij een stukje oostwaarts naar de andere enclave, Melilla.

De steden zijn al lang een obstakel in de betrekkingen tussen beide landen. Marokko staat op het standpunt dat ze in de vijftiende en zeventiende eeuw zijn geroofd door de Spanjaarden. Spanje zegt dat dit niet mogelijk is, omdat het koninkrijk Marokko toen nog helemaal niet bestond.

Om Marokko te ontzien, is Spanje terughoudend met officiële bezoeken. Maar nu vindt de socialistische regering van premier Zapatero, die Ceuta vorig jaar aandeed, het hoog tijd dat ook de koning zich hier weer laat zien.

Daarin wordt hij gesteund door vrijwel de gehele Spaanse politiek en de media, die niet twijfelen aan de españolidad van de steden die voor ongeveer de helft door Marokkanen worden bevolkt. Volgens de krant El País maakt de komst van Juan Carlos een einde aan een ’anomalie van 32 jaar’.

De ’regering van de autonome stad Melilla’, waar de bevolking enthousiast is over het bezoek, kwalificeerde de Marokkaanse kritiek als ’inmenging in interne Spaanse aangelegenheden’.

De ruzie komt op een moment dat beide landen juist tevreden zijn over de samenwerking op het gebied van terreurbestrijding en illegale immigratie. Ook over het netelige probleem van de Westelijke Sahara zijn Madrid en Rabat elkaar genaderd. Marokko is onderhandelingen begonnen met de onafhankelijkheidsbeweging Polisario, dat eerder steun kreeg van Spanje.

Madrid hoopt wel dat een recent initiatief van de mediagenieke Spaanse rechter Baltasar Gárzon geen roet in het eten gooit. Gárzon, die zich eerder bevoegd verklaarde om Argentijnse en Chileense juntaleden te vervolgen, heeft zich op de Westelijke Sahara gestort. Hij wil onderzoeken of Marokko tussen 1976 en 1987 verantwoordelijk kan worden gehouden voor ’massamoorden en martelingen’ die in het opstandige gebied hebben plaatsgevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden