Marokko legt de boerka aan banden

De Marokkaanse autoriteiten hebben de oorlog verklaard aan de boerka en de nikab. De sluiers vormen een veiligheidsrisico, aldus de autoriteiten. Daarom is de productie en verkoop ervan sinds gisteren verboden, melden verschillende lokale mediasites.


De alles bedekkende boerka, die onder meer door de Taliban wordt opgelegd aan vrouwen, kom je zelden tegen in Marokko. De nikab, die de ogen vrijlaat, is wel aan een opmars bezig, met name sinds de jaren tachtig en vooral in het zwart. De maatregel lijkt dus vooral bedoeld als politiek signaal naar de salafistische gemeenschap in Marokko.


Net als elders in de Arabische wereld, wint het salafisme terrein in het Noord-Afrikaanse koninkrijk, en dit wordt onder meer door het koningshuis gezien als een bedreiging voor de samenleving en de stabiliteit. Hoewel de meeste salafisten geen geweld gebruiken of propageren, houdt een aanzienlijk deel er uiterst intolerante ideeën op na die haaks staan op de Marokkaanse islam.


Het internet-magazine Le 360 Maroc ging de straat op om de reacties van de Marokkanen te peilen op het verbod. Een vrouw met een rode hoofddoek verwelkomde het verbod: "De nikab-aanhangers zijn criminelen", vertelt ze lachend. Een modern geklede jonge man, met een zonnebril en leren jas steunt het verbod niet: "Ik ben tegen dit verbod, want iedereen heeft de individuele vrijheid om te dragen wat hij of zij wil." Een vrouw met een beige hoofddoek heeft geen problemen met het nikab-verbod, want je moet mensen wel kunnen herkennen.


Een man vindt de discussie rondom de nikab en boerka ronduit bespottelijk, want volgens hem heeft kledij niet te maken met zedelijkheid: "Een vrouw met een rein hart kan helemaal naakt zijn en zich tussen tien mannen begeven, dan nog blijft ze zuiver. Is ze echter een deugniet, maar draagt ze een nikab en is ze van top tot teen bedekt, dan kan ze nog een prostituee zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden