Marokko hervat contacten met EU

Salem Ould Salek, minister van buitenlandse zaken van de Westelijke Sahara. Beeld afp
Salem Ould Salek, minister van buitenlandse zaken van de Westelijke Sahara.Beeld afp

Na een radiostilte van drie weken heeft de Marokkaanse regering het contact met instellingen van de Europese Unie hervat. Rabat verbrak het contact op 25 februari, uit protest tegen uitspraken van Europese rechters over de handel met de door Marokko bezette Westelijke Sahara.

De Westelijke Sahara was tot 1975 een kolonie van Spanje. Daarna werd het ingelijfd door Marokko, dat nog altijd het grootste gedeelte van het gebied bestuurt. Rabat claimt het als Marokkaans grondgebied, maar dat wordt internationaal niet erkend.

In december verklaarden Europese rechters een vrijhandelsakkoord over landbouw- en visproducten tussen de EU en Marokko ongeldig, omdat het niets meldde over de bezetting van de Westelijke Sahara. Het zou duidelijk moeten zijn dat er producten naar de EU gaan uit bezet gebied, vond de separatistische beweging Polisario - en ze kregen gelijk. Volgens Marokko was het oordeel van de EU-rechters in strijd met het internationaal recht en resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Onacceptabel
Het contact met die laatste partij verloopt overigens ook niet bepaald soepel. Marokko overweegt om hun bijdragen aan vredesmissies van de Verenigde Naties stop te zetten, zo liet Rabat gisteren weten. Aanleiding is een uitspraak van VN-chef Ban Ki-moon, die de Westelijke Sahara omschreef als 'bezet gebied'. De Marokkaanse overheid noemde die uitspraak 'onacceptabel' en vindt dat de VN-chef zich niet neutraal opstelt in het conflict.

Ban bezocht onlangs vluchtelingenkampen in Zuid-Algerije waar de Sahrawi's wonen, die willen dat de Westelijke Sahara onafhankelijk wordt. Ban wil dat de onderhandelingen over het gebied nieuw leven wordt ingeblazen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden