Marokko had gewaarschuwd moeten zijn

AMSTERDAM - De Marokkaanse politie heeft het afgelopen weekeinde ruim dertig personen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij vijf zelfmoordaanslagen in de Marokkaanse havenstad Casablanca. Die kostten vrijdagavond laat aan 41 mensen het leven. Volgens de autoriteiten hadden de daders banden met radicaal-islamitische groepen.

Judit Neurink

Met de aanslagen in Casablanca is het tweede land geraakt op een lijstje dat Al-Kaida-leider Osama bin Laden al in februari aan zijn aanhangers gaf. In een audio-opname noemde hij toen onder meer Marokko en Saoedi-Arabië als verderfelijke regimes die heulden met de vijand -de Amerikanen. In Saoedi-Arabië vielen vorige week bij drie gelijktijdige aanslagen 34 doden.

De aanslagen in Casablanca op een hotel, een Spaans cultureel centrum, een centrum voor Marokkaanse Joden, een Joodse begraafplaats en een Italiaans restaurant met een Joodse eigenaar, dragen een nadrukkelijk Al-Kaida-stempel. Zelfmoorddaders sloegen op alle plaatsen gelijktijdig toe en richtten zich tegen westerlingen en toeristen. Dertien daders kwamen om, een veertiende werd met zijn nog niet ontplofte koffer ingerekend.

Onder de totaal 41 doden en honderd gewonden waren zeven buitenlanders: drie Spanjaarden, drie Fransen en een Italiaan. De anderen waren Marokkanen en de woede in Marokko is dan ook groot. Die richt zich vooral tegen de overheid, die te weinig zou hebben gedaan om de aanslagen te voorkomen. De pro-Amerikaanse regering in Rabat had gewaarschuwd moeten zijn. Want vorig jaar werd een Al-Kaida-cel opgepakt bestaande uit Saoediërs en Marokkanen, die aanslagen wilden plegen op westerse marineschepen in de Straat van Gibraltar. En eerder dit jaar zijn in het kader van een zoektocht naar slapende cellen zeker tachtig radicale moslims opgepakt, onder wie 24 militairen, verdacht van banden met terreurgroepen in het buitenland.

Dat laatste duidt erop dat radicale moslims probeerden in het Marokkaanse leger te infiltreren, mogelijk om makkelijk aan explosieven te komen. Onderzoek moet nog aantonen welke explosieven in Casablanca zijn gebruikt, en of de daders in die opzet zijn geslaagd. Opvallend is wel dat de daders, op een Egyptenaar, een Algerijn en iemand uit de Emiraten na, allen Marokkaans zijn. Het lijkt er bovendien op dat zij lid zijn van twee radicale splintergroepen met banden met Al-Kaida: Takfir al-Hisjra en Salafija al-Djihadia.

De leider van die laatste groep, de 28-jarige oud-Afghanistan-strijder Oeld Mohammed Abdelwahab Rakiki, was eerder dit jaar één van de radicale moslims die werd opgepakt. Eind vorig jaar is een aantal leden van beide groepen veroordeeld. In Rabat ziet de Marokkaanse journalist Ali Bouzerda ook daarom ook een aspect van wraak in de acties. Hij wijst erop dat de politie al geruime tijd aandringt op strengere wetten, maar dat de politici weinig haast maakten.

De radicale islam kent een groeiende aanhang in Marokko, waar ondanks een troonswisseling, politieke hervormingen en groeiende vrijheid een groot deel van de bevolking onveranderd onder de armoedegrens leeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden