Marokko en Turkije koesteren invloed

Marokko en Turkije proberen invloed te blijven uitoefenen op migranten in Nederland. Of dat de integratie van allochtonen afremt, is niet eenduidig vast te stellen, concludeert de commissie-Blok.

DEN HAAG - Marokko en Turkije willen om uiteenlopende redenen de banden met hun vertrokken onderdanen en hun kinderen instandhouden of zelfs versterken, stelt de parlementaire onderzoekscommissie. Dat gebeurt al sinds de eerste migranten in de jaren zestig hun land verlieten.

Voor Turkije zijn het politiek-religieuze motieven om de banden met migranten niet door te snijden. De voornaamste zorg zijn de hier levende links-radicalen, fundamentalisten, en Koerden die steun verlenen aan afscheidingsbewegingen. De Turkse geheime dienst houdt de groepen nauwlettend in de gaten.

In Marokko vallen zaken rond emigranten rechtstreeks onder de koning. In de vorige eeuw richtte dit land zijn pijlen vooral op oppositionele groeperingen in het buitenland. Via mantelorganisaties als de roemruchte Amicales probeerde het land bewegingen en individuen in de gaten te houden.

Deze aanpak was in de jaren negentig intimiderend en repressief, citeert de commissie diverse onderzoekers. Dit heeft de integratie van de eerste generatie belemmerd, concludeert de commissie.

Inmiddels heeft Marokko het beleid bijgesteld. De vertrokken landgenoten en de daarop volgende generaties zijn nu interessant, omdat zij honderden miljoenen euro's per jaar overmaken naar hun oorspronkelijke familie. Dat geld heeft Marokko hard nodig. De commissie-Blok denkt wel dat door dit beleid hier levende Marokkanen, die het financieel toch al niet ruim hebben, minder in Nederland investeren.

Turkije probeert via de moskeeorganisaties Diyanet en de Islamitische Stichting Nederland invloed uit te oefenen op de 'islambeleving' van hun migranten. Marokko doet dat via de organisatie UMMOM.

Beide landen staan niet positief tegenover plannen om een Nederlandse immam-opleiding te beginnen. Turkije stuurt al sinds jaar en dag eigen imams naar Nederland. ,,In die zin kan de invloed vanuit de overheden van landen van herkomst als een rem op de integratie worden beschouwd'', stelt de commissie-Blok vast. Beide landen beschikken via hun nationale televisiezenders, die via de satelliet hier te ontvangen zijn, over geduchte propagandamiddelen.

Daarnaast beschikken Turkije en Marokko over juridische instrumenten om banden met opvolgende generaties in stand te houden: dat zijn onder meer de verplichte dienstplicht voor Turkse jongeren, erfrecht, familierecht, eigendomswet en nationaliteitswetgeving.

Veel migranten en hun nakomelingen moeten hun oorspronkelijke nationaliteit houden naast de Nederlandse, omdat ze anders hun rechten op onroerend goed, erfenissen en voogdij verliezen.

In hoeverre de lange arm van Marokko en Turkije de integratie van hun landgenoten heeft belemmerd, vindt de commissie moeilijk vast te stellen. Ze hebben in ieder geval hun landgenoten niet gestimuleerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden