Marokkanen in Spanje keren huiswaarts op zoek naar een beter leven

Marokkanen op zoek naar een boek tijdens de internationale boekenbeurs in Casablanca in 2010. Beeld AFP
Marokkanen op zoek naar een boek tijdens de internationale boekenbeurs in Casablanca in 2010.Beeld AFP

Veel Marokkaanse jongeren droomden van een beter leven in Spanje. Daar liggen de (goedbetaalde) banen immers voor het oprapen, dachten ze. Die droom lijkt volledig uit elkaar gespat. Steeds meer Marokkanen ontvluchten de economische malaise in Spanje en keren terug naar huis.

redactie internet

Tussen 1994 en 2008 maakte Spanje een periode door van spectaculaire economische groei. In dezelfde periode waagden duizenden kansarme jongeren in het door werkloosheid geteisterde Noord-Afrikaanse land de oversteek naar het Europese vasteland, waar ze dachten gouden bergen te zullen aantreffen. Het aantal Marokkanen in Spanje steeg explosief; van 173.000 in 2000 naar 783.000 twaalf jaar later.

De economische crisis in 2008 maakte grotendeels een einde aan het feest. Spanje werd ongekend hard getroffen. De werkloosheid steeg naar recordhoogte; van 8.3 procent in 2007 naar 25 procent in 2012. Binnen de Marokkaanse gemeenschap ligt het werkloosheidscijfer aanzienlijk hoger, zo'n 50 procent. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat veel Marokkanen seizoensbanen hadden. Bij maar liefst één op de drie huishoudens van Marokkanen in Spanje zitten alle familieleden zonder werk thuis.

Voor veel Marokkanen is de situatie ondraaglijk geworden. Zo'n 63.000 van hen hebben in 2011 hun koffers gepakt en zijn teruggekeerd naar hun thuisland.

Habib al-Ammari is een van de remigranten die Spanje ontvluchtte. Hij arriveerde eind jaren negentig in de kuststad Alicante, waar hij een groentezaak opende met daarbij een internethoek. De zaken liepen 'vrij goed', vertelt hij, totdat in 2009 de crisis ook zijn onderneming trof. "In 2010 leefden we op het randje van de afgrond. We konden nog net de kosten dekken", zegt hij. "In 2011 was de situatie onhoudbaar. Zelfs Spanjaarden kwamen bij ons op de deur kloppen smekend om eten."

Ammari keerde terug naar zijn geboortestad Beni Mellal in Noord-Marokko, waar hij onlangs een klein winkeltje opende. Met het geld dat hij daar verdient, kan hij zijn gezin in Spanje onderhouden.

Maar niet iedere remigrant komt goed terecht. De 31-jarige Fouad uit het agrarische dorpje Fqih Ben Salah zit noodgedwongen thuis bij zijn moeder. Hij helpt haar de dorre grond van haar akker te bewerken. Hij droomt nog altijd terug te keren naar Spanje, maar weet niet of dat ooit nog zal gebeuren.

Dat veel Marokkanen gedesillusioneerd terugkeren naar hun thuisland, betekent nog niet dat de "Europese droom" ten einde is gekomen. Ondanks de crisis, besluiten nog veel Marokkanen naar Spanje te emigreren. Volgens Giulia Pezzato van een Italiaanse ngo die migranten ondersteunt, komt dit doordat de schooluitval onder Marokkanen nog steeds hoog is, en denken zij dat ze hun economische situatie kunnen ontvluchten door naar Europa te vertrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden