Marokkaanse wortelsalade

Ingrediënten

ca. 1 kg zoete winterpeen, liefst biologisch, zout, versgemalen peper, 1/2 tl komijnzaad, 1/2 tl korianderzaad, 3 el vers citroensap, 1 teen knoflook, uitgeperst, 1 volle tl geraspte, verse gember, flinke snuf cayennepeper, 60 ml extra vierge olijfolie, eventueel 1 kleine, in zout ingelegde Marokkaanse citroen (citron confit), 75 g feta, verkruimeld, handjevol olijven, in stukjes, 2 volle el fijngehakte koriander, 1 tl fijngehakte bosui

Dit gerecht ligt me na aan het hart. Het roept bij mij vage associaties op met hutspot: een nederige basis, een vertroostende textuur en een onvervangbaar karakter. Maar je hebt er wel wat specifieke ingrediënten voor nodig. Voor wie niet echt bekend is met de Marokkaanse keuken moet de variatie in wortelsalades verbluffend lijken. De basis van deze salade (uit het boek 'One Good Dish' van David Tanis) bestaat uit grofgestampte, gekookte wortelen, op smaak gebracht met een kruidige vinaigrette, feta, olijven en - als je het hebt ! - in zout ingelegde, Marokkaanse citroenen. Deze citroenen zijn verkrijgbaar in Marokkaanse winkels, en de zilte, gefermenteerde smaak is uniek en lichtelijk verslavend. Overigens kun je de citroen ook weglaten. Hele komijn- en korianderzaden, kort geroosterd en vers gestampt of gemalen, verlenen een diepe, geurige smaak, maar je kunt dat vervangen door kant-en-klaar gemalen koriander en komijn (djinten). Deze salade is heerlijk als bijgerecht bij vis, garnalen en lamsvlees, of als voorgerecht met knapperig brood of zacht Marokkaans brood.

Voor 6-8 porties

Boen de wortels goed schoon, en snijd ze in flinke stukken. Doe de wortel in een grote pan met ruim water en zout en breng ze aan de kook. Kook de wortels in 12-15 minuten zachtjes gaar. Giet ze af, laat ze goed uitlekken en vervolgens afkoelen. Rooster het komijn- en korianderzaad in een droge koekenpan, onder af en toe omschudden, in ca. 1 minuut geurig en licht gebruind. Stamp de zaden fijn in een vijzel of maal ze in een specerijenmolen fijn. Maak de vinaigrette: meng in een kom citroensap, zout en peper naar smaak, komijn, koriander, knoflook, gember en cayennepeper door elkaar. Klop met een kleine garde of vork de olie erdoor tot een gebonden emulsie. Doe de wortelen over in een kom en stamp ze met een pureestamper tot een grove massa waar nog flinke stukken wortel in zitten. Meng de vinaigrette er goed door. Spoel de ingelegde citroen af, verwijder de pulp en snijd de schil in kleine stukjes. Doe de wortelsalade over in een ondiepe schaal. Verdeel de feta, olijven, citroenschil, koriander en bosui erover, en serveer meteen, op kamertemperatuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden