Marokkaanse vaders houden bushooligans in de gaten

Jongeren in Ede veroorzaken overlast in de bussen naar Veldhuizen. Marokkaanse vaders rijden onaangekondigd en onherkenbaar mee om hen tot de orde te roepen.

Wijkstewards die meerijden op de bussen naar Veldhuizen om een oogje in het zeil te houden? Nee, die hebben de buschauffeurs in de kantine van Veolia nog niet gezien. „Hoe herken je die dan? Hebben ze speciale legitimatie?”

De stewards zijn inderdaad niet nadrukkelijk aanwezig, zegt Abderrahim Gssime, voorzitter van de Stichting Interhulp Migranten. Maar dat is precies de bedoeling. Onaangekondigd en onherkenbaar rijden de Marokkaanse vaders uit de wijk Veldhuizen mee op de lijnen 3 en 4.

Het idee ontstond toen Gssime door vervoersbedrijf Veolia werd gevraagd te helpen bij de aanpak van een kleine groep Marokkaanse jongeren. De jongens veroorzaken sinds september overlast op de bussen naar Veldhuizen. Ze bedreigen en bespugen de chauffeurs. Twee medewerkers hebben aangifte gedaan.

De aanwezigheid van de stewards moet deze overlast tegengaan. „Het zijn zes rustige mannen tussen de vijftig en zeventig jaar die zelf ook in Veldhuizen wonen. Zij hebben overwicht en ze gaan de jongeren aanspreken op hun gedrag. Het zijn de oren en ogen van onze stichting”, zegt Gssime.

De drie medewerkers van Veolia die in de chauffeursruimte een kop koffie drinken, zijn het met elkaar eens: het is een aardig idee, maar het helpt niets. „Misschien houden de jongeren zich rustig als de stewards in de bus zitten, maar de volgende keer zijn ze nog vervelender.”

De overlast leeft onder de chauffeurs. Onderling bespreken ze wat de beste aanpak is. „Als ik een paar lastpakken bij de bushalte zie staan, dan kijk ik gewoon even de andere kant op”, zegt een van hen. „Maar dan zit de chauffeur achter me ermee opgescheept en krijgt hij het nog eens extra voor zijn kiezen.”

Zijn collega heeft een andere aanpak: „Ik zeg gewoon tegen die jongens: het achterste deel van de bus is voor jullie, het voorste deel is mijn terrein.” Het stoort de chauffeurs vooral dat de politie weet wie de jongens zijn. „Het is een bekende groep, maar de politie doet niets. Ze kunnen beter een agent op de bus zetten.”

Maar de politie kan niet ingrijpen, omdat de overlast steeds op een ander moment plaatsvindt, zegt Harry Munniksma, woordvoerder van de politie. De wijkstewards zijn daarom een goed initiatief, vindt Munniksma. „De chauffeurs ervaren de overlast als zeer intimiderend en bedreigend, dat moet zeker niet onderschat worden.”

In de kantine doen de chauffeurs er een beetje laconiek over. „Ik voel geen spanning als ik op het rooster zie dat ik richting Veldhuizen moet”, zegt een chauffeur van Nederlands-Turkse afkomst. „Maar misschien zijn de jongens minder vervelend bij mij vanwege mijn uiterlijk.” Zijn collega voelt die druk wel. „Je vraagt je toch af of ze er weer staan.”

Net als de chauffeurs hoopt ook Gssime dat de overlast snel stopt: „Niets rechtvaardigt dit gedrag. We moeten naar de jongeren luisteren, maar tegelijkertijd moeten we ze ook kei- en keihard aanpakken. Ze zijn misschien ontevreden, maar dat is geen reden om ’varken’ te roepen naar een buschauffeur.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden