Marokkaanse vader: Mijn zoon moet het beter krijgen

Hoewel steeds meer Marokkaanse en Turkse jongeren gaan studeren, zijn ze nog steeds ondervertegenwoordigd. Om meer allochtonen het hoger onderwijs in te krijgen, organiseren universiteiten en hogescholen deze maanden speciale voorlichtingsdagen voor allochtone ouders.

DEN HAAG - Om kwart voor drie staan voor vier moskeeën in Den Haag een paar bussen klaar. Het vrijdagmiddaggebed is net afgelopen, en studenten van de Haagse Hogeschool halen zo'n honderd Marokkaanse mannen en vijftien vrouwen op om ze naar de voor hen bedoelde voorlichtingsmiddag van de hogeschool te brengen.

Al weken werd er door middel van flyers reclame voor gemaakt. Ook de imams kondigden tijdens hun diensten de informatiemiddag aan. Toch valt de opkomst tegen. ,,We regelen al bussen bij de moskeeën omdat er anders nog minder komen. Maar vorig jaar, toen we dit voor het eerst organiseerden, was er bijna twee keer zoveel belangstelling'', vertelt Houda Kadrouch, voorzitter van de organiserende Marokkaanse studentenvereniging Masive.

De vrouwen en mannen zijn de hele middag gescheiden. De ontvangst -met heerlijke Marokkaanse hapjes- is voor de vrouwen in de kantine op de eerste etage. De mannen blijven beneden in de aula. Als om vier uur de eerste spreker klaarstaat in de grote centrale collegezaal, worden de vrouwen naar de bovenste stoelen geleid, en mogen de mannen vooraan een plekje zoeken.

Naast een imam en een student informatica komt de coördinator allochtonenbeleid van de Haagse Hogeschool, Anna Maria Andriol, aan het woord. Zij doet dat als enige in het Nederlands. ,,Omdat mijn Arabisch gewoon niet goed genoeg is'', zegt ze eerlijk. ,,Maar ik heb het simpel gehouden, want ik weet dat veel ouders, en vooral de moeders, er moeite mee hebben.'' Ze benadrukt hoe belangrijk het is om kinderen te stimuleren te gaan studeren.

Op een kenningsmakingsdag in Maastricht, georganiseerd door de Werkgroep Allochtone Studenten in samenwerking met de Universiteit Maastricht (UM) en de Hogeschool Zuyd, worden de Marokkaanse en Turkse aanwezigen door minister Van der Hoeven opgeroepen hun kinderen universitair en hoger beroepsonderwijs te laten volgen. ,,Je wilt als ouder het beste voor je kind. Als dat kind een talent heeft om te studeren, dan geef je het die kans'', aldus de minister van onderwijs.

Van der Hoeven: ,,Studeren is een waardevolle investering in jezelf. Je bouwt kennis op. Je leert kritisch en analytisch nadenken. En je leert op verschillende manieren naar de wereld kijken. Natuurlijk kan je ook meteen na school gaan werken. Maar als je eerst studeert, heb je later meer kans op een goede baan, waarin je tijdens je loopbaan nog hogerop kan komen.''

Enkele oudere Marokkaanse vaders laten in Maastricht echter weten dat studeren geen zin heeft. ,,Ook met diploma word je hier gediscrimineerd'', zei een van hen. ,,Je krijgt toch geen werk.'' Marokkaanse vrouwelijke studenten van de UM spreken dat tegen: ,,Het is precies omgekeerd, we krijgen juist extra hulp bij onze studie en bij het zoeken naar werk''.

Andriol merkt in Den Haag dat juist Marokkaanse ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen het beter krijgen dan zij het hebben gehad. ,,Een Marokkaanse vader die al zijn leven lang kantoren schoonmaakt, zei laatst tegen mij: 'Mijn zoon moet later geen tafels schoonmaken, hij moet aan de tafel zitten'.''

Folders over de studies in andere talen heeft de hogeschool, in tegenstelling tot de Maastrichtse universiteit, niet. Andriol: ,,Nee, het gaat er vooral om ze te overtuigen van het belang van een goede opleiding. Over de inhoud hoeven ze niet zozeer veel te weten, die kiezen de kinderen zelf wel.''

Na een sketch door twee Marokkaanse studenten over het wel en wee van ongeschoolde arbeid, krijgen de ouders een rondleiding door de Haagse Hogeschool. Ook de gebedsruimte wordt getoond, al is deze niet groter dan een paar vierkante meter. ,,De school heeft immers ook geen aparte plaats voor christenen om te bidden'', aldus de begeleidende student.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden