Marokkaanse moskeekoepel maant Turken in Nederland tot rust

Turkse moskee-koepelorganisaties in Nederland moeten meer doen om de onderlinge spanningen op te lossen. Dat stelt de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN). "Het is niet verstandig dat onze Turks-Nederlandse broeders en zusters, Nederlandse moslims, die spanningen importeren in ons land", zegt RMMN-voorzitter Saïd Bouharrou in een persverklaring. Hij maant de Turken tot rust. Gaan Turkse moslims op deze voet verder, dan vreest Bouharrou dat er vaker spanningen zullen overslaan, bij andere bevolkingsgroepen en andere conflicten. Hij vreest voor ongunstige effecten: "Dit soort ontwikkelingen leidt tot bevestiging van vooroordelen over de integratie en leidt tot meer spanningen tussen minderheden onderling".

Volgens de Marokkaanse moskeekoepel moeten moslims, 'en zeker moslimorganisaties', altijd opkomen voor alle slachtoffers. "Zoals jullie weten zijn geweld en intimidaties nooit oplossingen geweest", schrijft Bouharrou. "Dat leert de islam ons."

Nu de Turkse regering de Gülen-beweging aanwijst als schuldige van de coup krijgt de beweging, die ook in Nederland scholen en instellingen aanstuurt, te maken met bedreigingen en aanslagen op gebouwen. Zo werd bij een aan Gülen verwante stichting in Deventer brand gesticht en gingen bij een instelling in Rotterdam stenen door de ramen.

Om de gemoederen te sussen gaven de Turkse moskeekoepels Diyanet, Suleymanci en Milli Görüs eerder zelf verklaringen uit. Daarin riepen ze al op tot kalmte. Die boodschap klonk ook in de vrijdagpreek van Diyanet na de coup. Maar er ontstond verwarring toen die moskeekoepel tegelijkertijd een verklaring uitgaf waarin ze de Gülen-beweging gelijkstelde aan terreurorganisatie IS, en stelde dat die 'door iedereen bestreden zou moeten worden'. Islamoloog Nico Landman noemde dat in deze krant 'demoniseren'. Achteraf zei Diyanet verkeerd te zijn begrepen.

Eerder zei een woordvoerder van de Gülen-beweging na de vakantie een nieuwe golf van intimidatie te vrezen. Vakantiegangers in Turkije horen voortdurend haatoproepen, zei Saniye Calkin. Oproepen tot kalmte is volgens haar niet genoeg. Volgens Calkin tast moskeekoepel Diyanet de vrijheid van Turkse Nederlanders aan. Diyanet telt 145 moskeeën in Nederland en wordt als staatsmoskee door Turkije gefinancierd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden