Marokkaanse kippensoep voor Pesach

Laatst werd ik door Snait Ben-Herut, een actrice uit Tel Aviv in Israël, ingewijd in de voorbereidingen voor Pesach, het joodse paasfeest, dat dit jaar begint op 9 april. Ze vertelde me dat het een grootse viering is, waarbij iedereen een week vrij neemt en de hele familie bij elkaar komt voor het traditionele Pesachmaal.

Tradities en recepten van over de hele wereld komen vaak samen in het maal, en bovendien zijn er verschillen in spijswetten voor Sefardische joden en Asjkenazische joden.

Zo is het voor de laatsten niet toegestaan kikkererwten en andere peulvruchten te eten voor Pesach. Voor Sefardische joden (die zich vanuit Spanje en Portugal langs de Middellandse zee verspreidden) zijn peulvruchten juist een basisvoedsel.

Dit Marokkaanse recept is traditioneel Sefardisch met de Noord-Afrikaanse invloed van specerijen.

Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui, prei en wortel 8-10 minuten op laag vuur. Voeg de specerijen toe en bak ze kort mee.

Doe de kip bij de groenten, bestrooi met wat zout en peper en bak kort mee.

Voeg de bouillon, tuinbonen, selderij, wijn en kikkererwten toe en kook de soep in 15-20 minuten zachtjes gaar.

Serveer de soep in diepe borden en bestrooi royaal met kruiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden