Marokkaanse kabeljauw

Het trouwfeest dat we ooit, tientallen jaren geleden, meemaakten in Fez, 'een van de culinaire hoofdsteden van Marokko', herinner ik me nog als de dag van gisteren.

Apartheid was er troef, de seksen werden streng gescheiden. De dames zaten heel gezellig te keuvelen en te lachen en vooral te snoepen en te eten en ik keek mijn ogen uit naar al die exotische gerechten die werden geserveerd. Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar kookboeken voor de recepten, maar recepten in Marokko worden van moeder op dochter en schoondochter en van zus op schoonzus of nicht en vriendin op vriendin doorgegeven en er was niet veel in druk verkrijgbaar.

Dat laatste is, gelukkig voor ons, veranderd. In De Beproefde Mediterrane Keuken van onvolprezen culinair schrijfster Claudia Roden staat het recept voor een van de heerlijkheden die het trouwfeestbuffet sierden: Gemarineerde kabeljauw op zijn Marokkaans. Het kan ook heel goed geserveerd worden als voorgerecht.

Ingrediënten voor

vier personen:

4,5 à 5 eetlepels bloem

1/2-1 theelepel gemalen komijn

500 g kabeljauwfilet, ontveld en in stukken van 2,5 cm gesneden

olijfolie om in te bakken

Meng een marinade van:

3-4 eetlepels extra vierge olijfolie

sap van 1/2 citroen

6 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes,

1/2 niet scherpe ui, gesnipperd

1/2 verse Spaanse peper, zonder pitjes, gehakt

1 teen knoflook uit de knijper

zout naar smaak

Meng bloem en komijn en wentel de stukjes vis erdoor, zodat ze aan alle kanten met een dun laagje bedekt zijn.

Verhit in een grote koekenpan een laag olijfolie van 3/4 cm. Bak de stukjes vis op matig vuur in 5 tot 8 minuten aan alle kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Leg ze vervolgens in een kom, giet er de marinade over, dek de kom af met plasticfolie en zet de vis voor het serveren minstens een uur in de koelkast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden