Marokkaanse jongens gediscrimineerd bij stage

(Novum) - Nederlandse jongens hebben twee keer zoveel kans op een stageplek als jongens van Marokkaanse afkomst. Dat blijkt donderdag uit eigen onderzoek van GroenLinks. De partij spreekt van ernstige discriminatie en pleit voor snelle maatregelen.

GroenLinks liet Nederlandse jongens - autochtonen en jongens van Marokkaanse komaf - bellen naar 62 bouwbedrijven met de vraag of er een stageplek beschikbaar was. Beide groepen beschikten over dezelfde taalbeheersing en achtergrond. Van de Nederlandse jongens werd 39 procent uitgenodigd, van de Marokkaanse jongens 17 procent.

De partij noemt de uitkomsten ontluisterend en onaanvaardbaar, omdat de jongens van Marokkaanse afkomst 'al op voorhand' worden gediscrimineerd. Zij krijgen minder kansen om ervaring op te doen en hun studie succesvol af te ronden. GroenLinks wil bedrijven die discrimineren beboeten en hun naam openbaar maken. Ook moeten jongeren de garantie krijgen op een stageplek.

De Stichting Economisch Onderzoek concludeerde onlangs nog dat werkgevers amper op naam en etnische afkomst discrimineren bij het beoordelen van sollicitatiebrieven. De opdrachtgever van het onderzoek, minister van Economische Zaken Joop Wijn (CDA), reageerde verheugd op deze uitkomsten.

Staatssecretaris van Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) herkent daarentegen het probleem, zo laat een woordvoerder van zijn ministerie weten. "Allochtone sollicitanten verkeren in een moeilijke situatie." Van Hoof heeft de afgelopen twee jaar een aantal maatregelen genomen op hun positie te verbeteren, stelt de zegsman. Zo zijn er verschillende afspraken gemaakt met gemeenten, werkgevers en uitzendbureaus om deze groep aan werk te helpen. "Er gebeurt dus wel het een en ander."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden