Marokkaanse imams in Nederland voor ramadan-toer

Uit Marokko kwamen gisteravond op Schiphol 24 imams aan en vandaag volgen er nog 29. Tijdens de ramadan trekken zij langs Nederlandse moskeeën om te praten over radicalisering.

Het is niet de eerste keer dat Marokko imams naar Nederland stuurt tijdens de heilige maand. Omdat in die periode de moskeeën veel voller zitten dan anders, roepen de besturen vaak versterking in van Marokkaanse collega's. Dit gebeurt ook elders in Europa. De imams die overkomen krijgen elk jaar een ander thema mee, dit jaar 'radicalisering'. Het is de bedoeling dat de imams aan de hand van de theologie op dit onderwerp ingaan. Zij zijn dan ook geselecteerd op basis van hun kennis van de theologie.

Die theologie is gebaseerd op de Malikitische leerschool die in Marokko wordt gevolgd. Dit is een van de vier wetsscholen binnen de islam. Moslims die deze school volgen, baseren zich op de Koran en overleveringen. Ook wordt rekening gehouden met gewoonterecht, wat inhoudt dat moslims de wetten en regels van het land waarin zij wonen in acht dienen te nemen. Het uitgangspunt dat de 53 imams meekregen is de diversiteit van de samenleving.

De imams komen op uitnodiging van het Contactorgaan Moslims en Overheid. Woordvoerder Yassin Elforkani benadrukt dat het doel van het bezoek niet is om grote veranderingen teweeg te brengen. De preken sluiten aan op het verhaal van de zittende imam. Soms heeft het meer impact als dat verhaal wordt bevestigd door een buitenstaander. Ook bereiken zij meer mensen tijdens de ramadan vanwege de hoge opkomst in de moskeeën.

de Verdieping 6 Imams als wapen tegen radicalisme

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden