Marokkaanse en Reformatorische bevolking tegenover elkaar
De Marokkaanse en de Reformatorische bevolking in Ede staan op voet van oorlog. Radicalisering ligt op de loer. „Dit speelt niet alleen hier.’’
De sfeer in Ede is een voedingsbodem voor polarisering en radicalisering. Dat schrijven onderzoekers in een rapport gemaakt in opdracht van de gemeente.
„De Marokkaanse gemeenschap en de Reformatorische bevolking in de omliggende dorpen staan nu als vijanden tegenover elkaar. Het zou al winst zijn als het respectvolle tegenstanders worden”, aldus burgemeester Van der Knaap.
Ede kampt met overlastgevende Marokkaanse jongeren die landelijke bekendheid kregen toen een aantal van hen feest vierde na de terreurdaden van ’9/11’. De groep haalde sindsdien regelmatig het nieuws met autobranden, vernielingen en het bedreigen van buschauffeurs. Toen Trouw twee jaar geleden meldde dat in de Edese moskee koranlessen werden gegeven door een omstreden salafistische prediker, leverde dat ook veel ophef op.
Aan de andere kant is een groep extreemrechtse Lonsdale-jongeren verantwoordelijk voor een reeks incidenten. Er waren pogingen tot brandstichting tijdens de bouw van een nieuwe moskee en vorige maand werd er een varkenskop neergelegd.
Onderzoeker Henk Moors, van het aan de Universiteit van Tilburg gelieerde onderzoeksbureau IVA, waarschuwt dat moslims in Ede zich weinig erkend voelen. Ze wonen in slechte wijken met veel criminaliteit. Het jarenlange gesteggel over de bouw van een nieuwe moskee deed de sfeer ook geen goed. Daarnaast leidt alle publiciteit over raddraaiers en radicale moslims tot vooroordelen en discriminatie, zo is de ervaring van de moslimgemeenschap. De moslims zijn jaloers op orthodoxe christenen, omdat zij in alle rust hun geloof mogen belijden, terwijl orthodoxe moslims zich hiervoor steeds zouden moeten verantwoorden.
Door alle problemen heeft de Marokkaanse gemeenschap in Ede een naar binnen gerichte houding, stellen de onderzoekers. Die verschilt niet veel van die van de reformatorische zuil, die volgens het rapport ’xenofoob’ is: de Edense autochtoon, met name uit de buitengebieden, wenst zich uit angst voor ’islamisering’ van de gemeente op geen enkele wijze in te laten met de stadse ’zwartkop’, ofwel de Marokkaan.
De gemeente wil voorkomen dat de moslimgemeenschap radicaliseert en hoopt de polarisering tussen jonge moslims en extreemrechtse jongeren te stoppen. Van der Knaap: „Ik hoop dat de smaakmakers van beide kampen met dit rapport aan de slag gaan. Leraren, maatschappelijk werkers en de dominee moeten helpen met elkaar in gesprek te raken.”
Ondanks de constatering van de onderzoekers dat er in Ede een vijandige sfeer heerst, denkt de burgemeester niet dat Edenaren minder tolerant zijn dan andere Nederlanders. „Ik vermoed dat andere steden, met misschien zelfs andere bevolkingsgroepen, veel uit dit onderzoek herkennen.”