Marokkaanse cultuur kweekt loverboys

Binnen de Marokkaanse gemeenschap komen meisjes in de prostitutie terecht en worden jongens hun loverboy. Dat komt door de onderdrukking van de vrouw en de verwrongen manier waarop naar seksualiteit gekeken wordt.

Het verschijnsel van de loverboy bereikt de Marokkaanse gemeenschap nu in dubbel opzicht. Er zijn aanwijzingen dat steeds meer Marokkaanse meisjes in de prostitutie belanden met op de achtergrond een loverboy van Marokkaanse afkomst. Loverboys gaan ongelooflijk gewetenloos te werk. Ze manipuleren jonge meisjes door ze verliefd te laten worden, door ze veel aandacht en kadootjes te geven.

Binnen de Marokkaanse gemeenschap wordt de vrouw systematisch onderdrukt met haar seksualiteit als machtsmiddel. De gemeenschap staat het toe en houdt het in stand. Het bekendste en meest beruchte voorbeeld is dat een vrouw, als zij gaat trouwen, met een bloedbad tijdens de huwelijksnacht aan haar man, familie en buren moet bewijzen dat ze als maagd het huwelijk in ging.

Men ziet dit ritueel zelfs als een 'groot goed', dat in stand moet worden gehouden en dat met trots wordt overgedragen en doorgegeven aan volgende generaties. Terwijl met het instandhouden van deze gewoonte de vrouw eigenlijk openlijk en letterlijk gechanteerd wordt met haar seksualiteit, het intiemste en heiligste wat ze van God heeft gekregen. Het is vanuit islamitische visie een heidens ritueel dat Marokkanen instandhouden.

Waarom vrouwen dit allemaal laten gebeuren is te verklaren door het misbruik van bepaalde koranteksten en overleveringen. Mannen interpreteren en vertalen die teksten zó, dat vrouwen er steeds als heel slecht uit naar voren komen. Vaak behandelen Marokkaanse mannen hun vrouwen alsof ze van nature slechte wezens zijn waar ze zich tegen moeten beschermen. Van jongs af aan groeien Marokkaanse meisjes op met een negatief zelfbeeld. Met als gevolg dat zij extra gevoelig zijn voor loverboys.

Tegelijk leven deze jonge meiden in de westerse wereld. Dagelijks worden ze met een levenswijze geconfronteerd waarin man en vrouw wel gelijkwaardig zijn. Ze nemen dan ook steeds meer het vrije westerse gedrag over. En het gedrag van hun Marokkaanse broers. Zo zijn ze op seksueel vlak ook aan het experimenteren geslagen. Deze meiden zijn zéér kwetsbaar omdat ze van huis uit geen seksuele voorlichting meekrijgen. De kans dat ze gechanteerd worden is groot wanneer hun vriendje ook nog eens Marokkaans is, en dat vergroot de kans dat ze in de prostitutie terechtkomen. Een ongetrouwd Marokkaans meisje wordt door zo'n jongen als hoer gezien wanneer zij haar maagdelijkheid aan een Marokkaans vriendje heeft verloren.

Men zou kunnen denken dat de hier opgegroeide Marokkaanse jongens toch wel wat vrijer en gelijkwaardiger naar vrouwen kijken. Maar dit ismeestal niet het geval. Deze jongens groei-en opin gezinnen waar hun eigen moeder een ondergeschikte plaats inneemt. Dagelijks zien zij dat zij, de belangrijkste en meest onaantastbare persoon in hun leven, niet het respect en de waardering krijgt die ze als mens verdient. Waarom zouden ze dan wel respect hebben voor andere vrouwen?

Marokkaanse meiden die slachtoffer worden van loverboys kunnen niet binnen de eigen gemeenschap terecht voor hulp of opvang. Dit leidt tot een toename van Marokkaanse meisjes in de prostitutie. Om het loverboyprobleem aan te pakken moeten we dus terug naar de gemeenschap waar deze daders en slachtoffers vandaan komen. De Marokkaanse gemeenschap moet er op gewezen worden dat zij door haar ideeën over seksualiteit en de positie van de vrouw bevordert dat steeds meer meisjes in de prostitutie belanden.

De Marokkanen kunnen prima bereikt worden via de moskeeën. Laat de Nederlandse overheid in samenwerking met de moskeeën een campagne starten om de mensen bewust te maken van de ernst van het loverboyprobleem. Bijvoorbeeld tijdens de vastenmaand Ramadan als de moskee altijd drukbezocht is, kunnen veel mensen bereikt worden. Laat de Nederlandse overheid vooral niet bang zijn om hand in hand met de moskeeën de loverboys aan te pakken.

Wie weet wat voor effect het op die loverboys zelf zal hebben. En misschien zullen de meisjes die slachtoffer zijn van die loverboys zich gesteund voelen en durven ze dan wel aangifte te doen. Verder moet de overheid proberen via onderwijs en voorlichtingcampagnes de toekomstige daders en slachtoffers bewust te maken van dit probleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden