Marokkaanse couscous

600-750 gram couscous, zout, ½ theelepel saffraandraadjes of 1 envelopje saffraanpoeder, 2 uien, 2 wortels, 3 kleine courgettes, 2 pastinaken of ¼ wittekool, ½ kleine pompoen, 4 kleine aardappelen, 3 tomaten, ½ bosje platte peterselie, 1 bosje koriander, peper, 2 eetlepels olijfolie, 150 gram gare kikkererwten, 2 eetlepelsrozijnen

Ontelbare variaties op couscous hebben we gegeten tijdens onze Marokko reis. Eén van de meest bijzondere was een couscous met gekonfijte sinaasappels en appels in de stad Fès. Maar onderstaande, minder zoete, variant past meer in ons eetpatroon en is makkelijker te bereiden.

Couscous wordt gemaakt van meel van durumtarwe, een tarwesoort die veel in Marokko wordt verbouwd. De meeste couscous kan worden geweekt in kokend water of (groente)bouillon, maar het beste resultaat wordt verkregen bij bereiding in een zogenoemde couscoussier, een grote pan van aluminium, roestvrijstaal of koper, met een deksel erop en een passend vergiet erin. Eventueel kan ook een stoompan worden gebruikt.

Doe de couscous in een grote schaal en schenk er zoveel water op dat alle korreltjes onder staan. Voeg het zout en de saffraan toe en laat zo circa 15 minuten weken. Breng in de couscoussier of stoompan water aan de kook. Doe de couscous over in het vergietdeel en stoom de couscous vijftien minuten.

Pel de uien en snijd ze in plakken. Maak de wortels, de courgettes, de pompoen en de pastinaken of kool schoon en snijd ze in repen. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de tomaten in stukjes. Doe alle groenten in de pan en schenk er zo nodig nog iets water of groentebouillon bij.

Schep de couscous uit het vergiet en doe deze over in een schaal. Maak de korrels met de vingers rul en wrijf klontjes fijn. Doe de couscous terug in het vergiet en zet de pan met de groenten weer op het vuur tot de stoom door de couscous heen komt.

Verwarm de kikkererwten met de rozijnen apart. Knip de kruiden fijn en meng deze door de couscous met peper naar smaak en de olijfolie.

Serveer de couscous met de kikkererwten en de groenten eromheen gerangschikt. Lekker met harissa, een scherpe saus die verkrijgbaar is in Marokkaanse winkels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden