’Marokkaans tuig’ te goed geïntegreerd

In de Kamer werd gisteren tijdens een hoorzitting onverbloemd gesproken over ’Marokkaans tuig’ dat in de steden het leefklimaat verpest.

Cees van der Laan

Aanvankelijk ging het tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer nog politiek correct over hangjongeren of vandalen. Maar het Kamerlid Tofik Dibi sprak al snel, maar met een knipoog over ’Marokkaanse Ciske de Rats’. Waarna VVD-Kamerlid Rita Verdonk er overheen ging met ’laat dat Ciske maar achterwege, het is gewoon Marokkaans tuig’. Waarmee een hoorzitting over hangjongeren grotendeels terug werd gebracht tot een Marokkaans overlastprobleem in de grote steden.

Maar hoewel er een stuk over vijftien deskundigen aan het woord kwamen – allen specialisten op het gebied van overlastbestrijding, jeugdhulpverlening, jongerenwerk en lokale politiek – kwam de dieper liggende oorzaak van het Marokkaanse probleem nauwelijks aan de orde.

De bekende meer oppervlakkige oorzaken werden uiteraard wel benoemd, zoals gebrekkige opvoeding, schooluitval, taalachterstand, werkloosheid, groepsgedrag en een mentale kloof met de samenleving. De deskundigen laakten het oerwoud aan instanties dat zich met de problemen bezighoudt, zonder duidelijke regie.

Van alle specialisten was er één die daar een antwoord op probeerde te vinden, de socioloog Iliass Elhadioui, zelf ook Marokkaan van geboorte. „We hebben het steeds over Marokkaanse jongens maar de kwestie is dat ze eigenlijk te weinig Marokkaans zijn. Deze jongens zijn losgeraakt van gezin, school en moskee, de traditionele instanties die mensen opvoeden, ondersteunen, waarden en normen meegeven en ze helpen verder te ontwikkelen binnen de traditionele structuur. Het probleem is niet een gebrek aan integratie in de Nederlandse samenleving, maar juist een teveel aan integratie. Ze zijn ontkoppeld geraakt van de bindende Marokkaanse instanties. Wat er voor hen resteert is de klassieke gettocultuur, waarin snel geld verdienen via criminaliteit voorop staat.”

Hij wees op de Marokkaanse meisjes die binnen de structuur van gezin, moskee en school functioneren en veel succesvoller zijn. „Wat we moeten doen is die structuur voor die jongens herstellen, bijvoorbeeld via succesvolle rolmodellen.”

PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti bevestigde op grond van haar eigen ervaringen deze zienswijze. „Juist omdat Turkse jongeren minder geïntegreerd zijn en ze veel meer functioneren binnen de familie en moskee zijn ze succesvoller. Marokkanen zijn veel meer geïndividualiseerd.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden