Marokkaans protest krijgt Nederlandse tak

De Marokkaanse koning Mohammed VI tijdens een ceremonie in zijn paleis in Tetouan. Beeld AP
De Marokkaanse koning Mohammed VI tijdens een ceremonie in zijn paleis in Tetouan.Beeld AP

De Marokkaanse hervormingsbeweging '20 februari' heeft nu ook een Nederlandse afdeling. Een van de oprichters is voormalig GroenLinks-politicus Mohamed Rabbae.

Majda Ouhajji

Gisteren lichtte hij tijdens een persconferentie in Den Haag toe dat de beweging vanuit Nederland de roep om meer democratie voor de Marokkanen wil ondersteunen. De Nederlandse tak wil de politiek in Den Haag zover krijgen dat ze haar steun uitspreekt voor de Marokkaanse bevolking.

Koning heeft touwtjes in handen
De beweging heet naar de dag waarop dit jaar tienduizenden Marokkanen de straat op gingen, aangestoken door de Arabische Lente. Zij betoogden uit onvrede over de gevestigde orde: de koning heeft volgens hen alle touwtjes in handen. Er is een parlement, er zijn politieke partijen, maar in de praktijk is het de vorst die regeert.

De Marokkanen hebben vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, maar ook dat is volgens '20 februari' schone schijn. Zo ligt Al Jazeera Marokko regelmatig onder vuur van de regering.

Boycot verkiezingen

Op 25 november zijn er parlementsverkiezingen in Marokko. '20 februari' zal die boycotten. Volgens de beweging zijn de verkiezingen bedoeld om de absolute macht van de monarchie te camoufleren. De Nederlandse tak ondersteunt de oproep tot een boycot.

De organisatie heeft niets tegen de monarchie op zich, zei Rabbae, maar wil scheiding van de drie machten. Rabbae: "De verkiezingen gaan tussen de koning en de koning. De hervormingen die hij heeft aangekondigd zijn geen hervormingen. Hij heeft het politieke systeem voor zichzelf beveiligd."

Meer democratie
Moeniem Moessaoui, lid van de Marokkaanse beweging in Nederland, zei: "We gaan door met onze strijd. Het regime probeert ons tegen te werken, maar de enige manier om ons te stoppen is door te voldoen aan onze eis voor meer democratie."

undefined

Demonstraties op 20 februari in Rabat. Beeld EPA
Demonstraties op 20 februari in Rabat.Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden