Marokkaans-Nederlandse jongere reageert heel Hollands in conflictsituaties

© thinkstock Beeld
© thinkstock

De culturele spagaat waar Marokkaans-Nederlandse jongeren in zouden verkeren, bestaat niet; ze uiten hun boosheid heel Hollands. "De emotie-integratie heeft al plaatsgevonden", stelt psychologe Sheida Novin in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden.

"Het beeld bestaat dat Marokkaans-Nederlandse jongeren in conflictsituaties hun emoties minder goed de baas zijn dan Nederlandse pubers. Dat klopt niet", zegt Novin. "Ze reageren net zo direct en assertief. Dat zie je bij jongeren in Marokko niet terug. Die reageren vaker indirect en subtieler."

Novin interviewde in Nederland zo'n 160 Nederlandse en 160 Marokkaans-Nederlandse jongeren (van 12 tot 18 jaar) op scholen in de Randstad.

Dankzij een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kon ze in Marokko haar onderzoek verbreden. Daar interviewde ze ook een grote groep Marokkaanse jongeren. "Om zo te kijken bij welke groep de emoties van Marokkaanse-Nederlandse kinderen het dichtst in de buurt komen."

Marokkaans-Nederlandse jongeren zijn vaak hier geboren, opgegroeid, gaan hier naar school en moeten zich hier handhaven. Het lijkt dus niet zo'n schokkende conclusie dat ze heel Hollands reageren, erkent Novin. Maar anderzijds toonde eerder crosscultureel - internationaal vergelijkend - onderzoek aan dat cultuur (opvoeding, normen en waarden van ouders) en de genen vaak bepalender waren dan het leven op school en straat, buitenshuis dus.

Je zou bij de Marokkaans-Nederlandse jongeren een culturele spagaat kunnen verwachten, dacht Novin. Tussen de individualistische Nederlandse cultuur - met een nadruk op 'jezelf kunnen zijn', autonomie, assertiviteit en vrijheid van meningsuiting - en de Marokkaanse: collectivistisch, respect, groepsbelang en loyaliteit. Die kwam Novin op het gebied van de emoties dus niet tegen.

Novin peilde de reacties bij haar drie onderzoeksgroepen met voorbeelden. Wat zeg je als een leeftijdsgenoot tegen je aanbotst en een milkshake over je nieuwe schoenen laat kledderen? Of als een vriend je een uur lang ergens voor niks heeft laten staan wachten? De reacties van Nederlandse en van Marokkaans-Nederlandse jongeren waren identiek.

Bij de vergelijking van Marokkaanse en Nederlandse jongeren stuitte Novin op een groot verschil van emoties als ze iets verkeerds hebben gedaan. Pubers in Marokko hebben vaker last van schaamte, voor wat anderen ervan denken. Nederlandse pubers voelen zich schuldig als hun gedrag niet voldoet aan de eigen morele maatstaven. "Ook hierbij bleken Marokkaans-Nederlandse jongeren heel Hollands", aldus Novin.

Novin onderzocht niet specifiek Marokkaans-Nederlandse probleemjongeren, die soms een ernstig gebrek aan moreel besef wordt verweten. "Misschien zijn die ouder dan 18. Of gaan ze niet meer naar school. Wij hebben ons op de doorsnee Marokkaans-Nederlandse jongeren gericht en zijn in die groep geen heel afwijkend gedrag tegengekomen."

In haar onderzoek kwam Novin slechts één opvallend verschil tussen autochtone en Marokkaanse jongeren in Nederland tegen. "De boosheid van beide groepen is oerhollands, maar waar het voor een Nederlandse puber vervolgens helpt om tot tien te tellen of tv te kijken, blijkt afleiding geen effect te hebben op het psychologisch welzijn van Marokkaans-Nederlandse jongeren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden