Marloes Keetels treedt bij Oranje uit haar comfortzone

Marloes Keetels juicht nadat ze op het EK heeft gescoord. Beeld ANP
Marloes Keetels juicht nadat ze op het EK heeft gescoord.Beeld ANP

Marloes Keetels ziet raakvlakken tussen haar studie bedrijfskunde en het aanvoerderschap bij het vrouwenhockeyteam. 'Eigenlijk leer ik nu mensenkennis in het hockey.'

Jan-Cees Butter

Toen Marloes Keetels begin dit jaar tot nieuwe aanvoerder van de Nederlandse hockeysters werd gekozen, riep dat nogal wat vragen op. Hoe kon zo'n stille, bescheiden, introverte en jonge speelster (Keetels was toen 23 jaar) nu leiding geven aan het vernieuwde Oranje?

"Ik heb daar zelf ook wel over nagedacht", zegt Keetels (24) vanachter een verse muntthee in Hotel New York te Rotterdam. "In het begin dacht ik: ik moet nu continu naar voren treden. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik ben gekozen om wie ik ben; iemand die van nature een stapje terug doet om alles eens rustig te analyseren en te bekijken."

Dat Keetels 'ja' zei toen bondscoach Alyson Annan haar tot aanvoerder wilde benoemen, had een diepere reden, vertelt de speelster van hockeyclub Den Bosch. "Ik wilde uit mijn comfortzone treden", verklaart Keetels, die vandaag met Oranje begint aan de finale van de Hockey World League (zie kader). "Ik leer nu om naar voren te stappen en mijn mening te geven. Maartje Paumen (voormalig aanvoerster, red.) zei: gun jezelf de tijd en leer het vak. In maart dacht ik: nu moet ik het wel kunnen. Maar zo werkt het niet. Er is geen gebruiksaanwijzing voor leiderschap. En ook al was-ie er, dan nog moet je voor ieder karakter en iedere persoonlijkheid weer een nieuwe maken."

Keetels vertelt over haar studie bedrijfskunde, die ze volgt aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Onlangs woonde ze een presentatie bij van een manager uit het bedrijfsleven. "Die had een werkneemster met een burn-out, waarvoor zij zich heel verantwoordelijk voelde", begint Keetels. "Ze had haar geholpen met de bedrijfsarts, maar op een gegeven moment kun je niets meer doen voor iemand. Toch had ze er veel stress van. Dat herken ik wel. Als er iets niet goed gaat met een teamgenoot, vind ik dat vervelend en wil ik diegene helpen."

De Brabantse hoopt dit studiejaar haar bachelor af te ronden. Zichtbaar enthousiast vertelt Keetels over de raakvlakken tussen bedrijfskunde en het aanvoerderschap bij Oranje. "Hoe kun je mensen meekrijgen als je iets gedaan wilt hebben? Hoe moet ik het aankondigen? Moet ik het presenteren als feit of moet het in overleg? Dat soort vragen. Bij mijn studie leer ik de abstracte, praktische kant, in het hockey leer ik hoe ik dit in de praktijk toepas."

"Eigenlijk", zegt ze na een korte overdenking, "leer ik nu mensenkennis in het hockey. Want hoe lossen wij conflicten op, hoe gaan wij elkaar - met weinig woorden - vinden in een vol stadion en hoe accepteer je van elkaar dat het ook weleens op een wat hardere toon wordt gezegd? Ik vind dat proces heel interessant."

Oranje is geheel vernieuwd. Weg zijn ervaren krachten als Paumen, Ellen Hoog, Naomi van As en Joyce Sombroek. "Ellen en Naomi waren heel creatieve speelsters. Dat mag nu opgevuld worden", vindt Keetels. "Het is even zoeken naar een nieuwe hiërarchie. Ik denk dat we de komende jaren gaan zien dat speelsters zich gaan ontwikkelen, en dan ontwikkel je je ook als team."

Vooralsnog loopt dat proces voorspoedig. Oranje won afgelopen zomer de halve finale van de Hockey World League en werd in augustus Europees kampioen in Amsterdam. Dat voelde vooral als een bevrijding voor bondscoach Annan, die geen overtuigende indruk maakte op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar de finale werd verloren van Groot-Brittannië.

"Alyson is nu relaxter", meent Keetels. "Vorig jaar voelde ze natuurlijk een hoge druk om binnen negen maanden toe te werken naar olympisch goud. Dat is nu anders. Het EK heeft haar zelfvertrouwen gegeven, net als de ploeg." Rio is afgesloten, benadrukt Keetels. Alle pijlen zijn gericht op Tokio in 2020. "Daar willen we goud."

Focus op scoren en fysieke kracht

De Nederlandse hockeysters openen vandaag de finale van de Hockey World League in Auckland, Nieuw-Zeeland, met een duel tegen het gastland (08.00 uur Nederlandse tijd). Morgen wacht de tweede poulewedstrijd tegen de Verenigde Staten en maandag ontmoet Oranje Zuid-Korea.

Het elftal van bondscoach Alyson Annan heeft de afgelopen maanden vooral geoefend op het scoren. "Daar hadden we wat moeite mee", vertelt aanvoerder Marloes Keetels. "Verder proberen we sterker te worden. In Engeland en Amerika staan hockeysters alleen nog maar in de sportschool, lijkt het wel. Wij zijn nog wel sneller, maar één beuk en je ligt in de tribune. Daar proberen we ons nu tegen te wapenen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden