Marlies Dekkers 'Er was bij ons thuis één boek: de Medische Encyclopedie'

SOFIE CERUTTI

Komt u uit een 'leesgezin'?
"Helemaal niet. Ik kom uit een arbeidersgezin en er was bij ons thuis één boek: de Medische Encyclopedie. En misschien kwam er nog weleens een 'Suske en Wiske' in huis."

Dan las u als kind waarschijnlijk niet veel.
"Nee, dat duurde een hele tijd. Ik heb eerst de huishoudschool gedaan, toen heb ik de zogenaamde moedermavo gevolgd, en daarna deed ik de havo. Daar had ik een lerares die zó bevlogen over boeken kon vertellen, en er zelf vier per week las. Ik kon me daar niets bij voorstellen, maar was er wel door gefascineerd."

Wat waren de eerste boeken die u toen las?
"Nou, echt Bredero en zo. Ik snapte er niets van, maar ik bleef gewoon doorgaan tot ik het begreep. Dat ging later, op de kunstacademie, door: daar begon ik aan Plato en Nietzsche."

Van Suske en Wiske naar Nietzsche: nogal een overgang.
"Zeker, en soms moest ik zo'n boek wel tien keer lezen voor ik er iets van begreep. Maar ik deed dat wel. Ik ging soms ook wel drie keer naar dezelfde les om die goed te begrijpen. Ik moest van ver komen, kende veel woorden niet. Met Baudrillard en 'Lof der Zotheid' van Erasmus haal je dat natuurlijk wel in, maar dat duurde even."

Waar en wanneer leest u nu graag?
"Romans op vakantie of als ik op reis ben. Als ik met een nieuwe collectie bezig ben, heeft die vaak een bepaald thema waar ik dan veel over lees - nu bijvoorbeeld Jeanne d'Arc. Voor ik ga slapen lees ik graag een heel ingewikkelde filosoof. Niet veel, twee pagina's, dat is ruim voldoende om een tijdje op te kauwen."

Wie scoort hoog als het om literatuur gaat?
"Dostojevski of Couperus zijn nog steeds beter dan moderne schrijvers. Maar ik vind ze beiden nog niet helemaal dekkend, geloof ik. Tommy Wieringa, Arnon Grunberg of Ernest van der Kwast, ze schrijven prachtige boeken, maar nog heel erg in de traditie van Vestdijk. Al die mannen in conflict met zichzelf... Echt, na al die kilometers mannengedachten en mannenideeën uit de literatuur en filosofie van de afgelopen eeuwen kijk ik uit naar de revolutie in de literatuur - zoals dat nu in series ook is gebeurd ten opzichte van film. Ook in de literatuur gaat zeker nog een revolte plaatsvinden, maar wanneer en hoe, dat weten we natuurlijk nog niet."

Welk boek zou iedereen moeten lezen?
"'De goddelijke komedie' van Dante, dat is een onuitputtelijke inspiratie en een leidraad in mijn leven. Vorig jaar heb ik het heel zwaar gehad, in zo'n periode is dat boek echt een steun. Dat je weet: ik kom uiteindelijk ook wel over die louteringsberg heen."

Marlies Dekkers (1965) is lingerieontwerpster.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden