Marktwerking in zorg herzien
Minister Schippers: Mix van ideeën links en rechts op termijn wellicht mogelijk
Minister Schippers van volksgezondheid is bereid experimenten toe te staan, waarbij huisartsen en ziekenhuizen worden beloond voor de resultaten van hun behandelingen en niet voor het aantal behandelingen, zoals nu het geval is. Een dergelijk experiment zal onder andere in Eindhoven plaatsvinden.
Schippers zegde dit gisteren in de Tweede Kamer toe, tijdens een overleg over de marktwerking in de zorg. Als artsen en specialisten worden gehonoreerd voor de uitkomst van hun verrichtingen, vervalt de prikkel om de productie zoveel mogelijk op te voeren. Alle fracties in de Kamer juichen het experiment met deze zogenaamde populatiebekostiging toe.
Het idee is om de zorg per regio te financieren. Een zorgverzekeraar gaat in onderhandeling met een vereniging van zorgaanbieders (ziekenhuizen en huisartsen) over één budget. Hoe ze dat budget verdelen is vervolgens hun zaak. Houdt zo'n vereniging aan het einde van de contractperiode geld over, dan mogen de aangesloten zorgaanbieders dat onderling verdelen. Geld overhouden loont dan. En dat is een stimulans om zo zuinig mogelijke zorg te leveren.
Het VVD-Kamerlid Anne Mulder, dat gisteren met het voorstel voor een experiment kwam, spreekt van een revolutionair plan. Overigens betekent dit niet het einde van de marktwerking in de zorg wat hem betreft. Verenigingen van zorgaanbieders in een regio zullen onderling concurreren.
Het plan van de VVD'er ligt dicht bij wat de PvdA wil. Deze partij wil breken met de marktwerking die zij zelf lange tijd heeft gesteund. Het Kamerlid Eeke van der Veen vindt de huidige marktwerking een achterhaald idee uit de jaren negentig. Zijn fractie wil, los van het experiment in Eindhoven, toe naar de organisatie van de zorg in de regio.
De overheid stelt een program van eisen op op basis van de bevolkingssamenstelling. Een regionaal werkende zorgverzekeraar zorgt voor de invulling van het program van eisen. Overschotten op het budget blijven binnen de regio. Van der Veen meent dat dit model een antwoord is op het 'democratisch tekort' in het huidige zorgstelsel, dat door nog maar vier grote zorgverzekeraars wordt gecontroleerd.
Schippers voelt niet veel voor het PvdA-voorstel. "Mensen zijn niet gevangen in hun regio. De zorg gaat over de grenzen van de regio's heen", aldus de minister. Maar een experiment, zoals de VVD wil, met een mengeling van overheidsbudgettering en concurrentie op regionaal niveau, vindt ze prima. "Ik wil eerst afwachten of de huidige marktwerking lukt. Maar ik ben niet ideologisch gedreven. Lukt het niet, dan is een mix van ideeën van links en rechts op termijn wellicht mogelijk."
undefined