Marktpositie Buhrmann wijzigt niet door verkoop Ahrend-tak

(Novum/Betten) - De verkoop van de kantoorartikelendivisie door Ahrend aan het Franse Lyreco verandert de marktpositie van Buhrmann niet. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse distributeur van kantoorartikelen woensdag verklaard tegenover Betten Beursmedia News. Hij voegt toe dat de verkoop niet als een verrassing komt.

Ahrend, voor 77% in handen van participatiemaatschappij HAL, kondigde de verkoop van zijn kantoortartikelendivisie woensdagmorgen aan. Het onderdeel is actief in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk en behaalt een omzet van meer dan EUR 200 miljoen per jaar. Lyreco claimt in Europa marktleider voor kantoorbenodigdheden te zijn en zette vorig jaar met een 9.000 werknemers EUR 1,6 miljard om. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Mensen die bekend zijn met de materie verklaren tegenover Betten Beursmedia News dat Buhrmann nooit geinteresseerd is geweest in de Ahrend-activiteiten en dat de de Europese Commissie geen toestemming zou hebben gegeven voor een koop door Buhrmann.

In 2001 poogde Buhrmann tevergeefs Ahrend in te lijven. In plaats daarvan werd de kantoorinrichter overgenomen door Stonehaven, dat eigendom was van HAL en Egeria.

Buhrmann behaalde met zijn divisie Office Product Europa over het tweede kwartaal van 2005 een bedrijfsresultaat EUR 0,4 miljoen negatief, terwijl de omzet EUR 230,5 miljoen bedroeg.

Corporate Express Benelux rapporteerde een omzetdaling, maar gecorrigeerd voor de in het tweede kwartaal van 2004 beeindigde lagemargecontracten met groothandels, was de omzetgroei positief. Het VK en en Duitsland presteerden sterk en daarnaast werd omzetgroei gerealiseerd in landen als Oostenrijk, Zweden en Ierland.

Ahrend zegt zich na afronding van de transactie, naar verwachting voor het eind van het jaar, volledig te gaan richten op het versneld uitbreiden van de divisie Inrichten in Nederland en in het buitenland. Ahrend Office Furniture verwacht een omzet te behalen van circa EUR 200 miljoen en heeft meer dan duizend mensen in dienst.

Het aandeel Buhrmann noteert tegen 10.05 uur 1,1% lager op EUR 9,96, bij een omzet van bijna 216.000 stukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden