Marktleider homotherapie stopt ermee - 'voortschrijdend inzicht'

Fragment uit een internetfilmpje van de organisatie. Beeld Exodus International
Fragment uit een internetfilmpje van de organisatie.Beeld Exodus International

De Amerikaanse motor achter 'homotherapie' heft zichzelf op. Exodus International, dat jarenlang probeerde om homo's te 'genezen', gelooft niet langer in haar eigen methoden.

Dat meldt de conservatief christelijke organisatie op haar website. De raad van bestuur zou het besluit unaniem genomen hebben. Dat de Exodus-staf twijfels had was al langer bekend.

Een jaar geleden maakte directeur Alan Chambers bekend dat hij homoseksualiteit vooral ziet als een 'worsteling', niet meer als een pakket van zondige gevoelens waar een mens na gebed van verlost kan worden. Vanaf dat moment deed Exodus naar eigen zeggen niet meer aan genezing, maar bood het enkel pastorale hulp.

Chambers constateerde toen dat '99,9' procent van de cliënten zich niet volledig van zijn of haar seksuele voorkeur kon ontdoen. 'We zijn in beslag genomen door een wereldbeeld dat niet respectvol was jegens medemensen en bovendien niet strookte met de Bijbel', vertelt hij nu op de website van de organisatie.

Filialen kunnen zelfstandig verder
Overigens betekent het opheffen van het 37 jaar oude Exodus niet dat 'homogenezing' en 'homotherapie' in de Verenigde Staten passé zijn. De lokale dependances (naar eigen zeggen wereldwijd 260 stuks) kunnen hun werk autonoom voortzetten. De opheffing roept wel de vraag op hoe populair de aanpak in conservatief christelijke kring nog is.

Ondertussen is de Exodus-staf bezig met het oprichten van een nieuwe organisatie. Die gaat zich volgens Chambers richten op het 'bestrijden van angst' - waarschijnlijk angst van conservatieve christenen voor homoseksualiteit. Het is niet duidelijk in hoeverre de oude denkbeelden daarbij een rol spelen.

Directeur maakt uitgebreid excuses
Chambers lijkt de oude koers in ieder geval te betreuren. Eerder deze week plaatste hij op het Exodus-blog al een uitgebreide excuusbrief aan de homogemeenschap. Daarin verontschuldigt hij zich voor 'de pijn die velen van jullie hebben ervaren'.

'Het spijt me dat sommigen van jullie jarenlang hebben geworsteld met schaamte en schuldgevoel', gaat hij verder, 'omdat jullie voorkeuren niet veranderden. Het spijt me dat we hebben gepropageerd dat je geaardheid kan veranderen, dat we genezingstherapie hebben bepleit en dat ouders daardoor gestigmatiseerd zijn.'

Chambers betreurt verder dat hij zich op de vlakte hield als gelijkgestemden 'iemand uitmaakten voor sodomiet - of erger'. 'Het spijt me dat ik, hoewel ik sommigen van jullie goed kende, niet duidelijk heb gemaakt dat homo's en lesbiennes even goede ouders kunnen zijn als de hetero's in mijn omgeving.'

Nederlandse homotherapeut is omstreden
'Homotherapie' is in Nederland vooral bekend vanwege de organisatie Different. Die werd onderwerp van discussie toen Trouw begin 2012 berichtte dat Different-consulten werden vergoed vanuit de basisverzekering.

Different spreekt overigens al jaren niet meer over genezing, maar helpt cliënten naar eigen zeggen 'om te gaan met hun gevoelens'. Homoseksualiteit is een 'gerichtheid'. Volgens kritische ex-cliënten is de boodschap hetzelfde als dertig jaar geleden: homoseksualiteit is geen geaardheid, maar een zonde waarvan je kunt bekeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden