Marktleider ASML zet zijn zinnen op een nog groter marktaandeel

Chipmachinefabrikant ASML (Veldhoven) bloeit. Na een zeer succesvol 2006 zoekt het voor dit jaar 500 tot 600 nieuwe medewerkers, van wie de helft in Nederland.

ASML levert de kostbaarste onderdelen voor chipfabrieken en omdat de laatsten ook gouden tijden hebben beleefd, kon ASML de omzet vorig jaar met 42 procent vergroten naar het recordbedrag van 3,6 miljard euro, terwijl de winst zelfs ruim verdubbelde, naar 625 miljoen. De klanten van ASML beginnen inmiddels hun investeringsdrift wat te beteugelen, in afwachting van de traditionele dip in de verkoopcyclus. Maar het bedrijf uit Veldhoven zelf denkt nog verder te groeien.

Voor een deel is dat omdat chipfabrikanten steeds modernere en dus duurdere apparatuur nodig zullen hebben om chips met steeds kleinere details te kunnen maken. Maar daarnaast rekent ASML ook op het vergroten van zijn marktaandeel. Dat is het afgelopen jaar al weer met enkele procent gestegen, naar 61 procent inmiddels. Zelfs in Japan, de thuismarkt van zijn grootste concurrenten Nikon en Canon, heeft ASML vaste voet aan de grond. Tot 2010 denkt topman Eric Meurice de omzet te kunnen laten groeien naar 5 miljard euro, een marktaandeel van 70 procent.

Het succes heeft positieve gevolgen voor de economie van de regio Veldhoven in Noord-Brabant. ASML wil hier een kleine driehonderd extra werknemers aantrekken. „Elk extra personeelslid dat wij aannemen, levert onze toeleveranciers 2,5 functie op”, aldus financieel directeur Peter Wennink gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. ASML had vorig jaar wereldwijd ongeveer 5600 mensen in dienst, van wie 2800 in Nederland. Eind december had het nog voor 2,15 miljard aan opdrachten in de boeken staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden