Markt schiet door na klappen oliezeepbel

De prijs van olie is de laatste maanden enorm gedaald. (Rob Huibers)

De olieprijs is sinds de piek in juli ongeveer 100 dollar per vat gedaald. Voor de meeste experts is het duidelijk dat er een zeepbel is leeggelopen. Tegelijkertijd signaleren ze ook dat er sprake is van een overreactie.

„Het zijn allemaal marktbewegingen. Het heeft ook te maken met Amerikaanse banken die zeggen dat het naar 200 dollar gaat als we op 140 dollar staan en dat het naar 40 dollar gaat als we op 80 dollar staan”, aldus oliedeskundige Bert van Hoogenhuyze van De Vries & Co.

Jaap van Duijn, beursgoeroe en voormalig lid van de directie van Robeco, deelt deze mening. „Het was te ver doorgeschoten. Nu schiet het naar de andere kant door. De goede prijs ligt ergens in het midden.”

Volgens Van Duijn heeft de olieprijs structureel een sprong gemaakt naar een hoger niveau. „In de jaren negentig was het 20 dollar, nu gaat het al gauw naar 70 tot 100 dollar. Dat is de bandbreedte die je moet verwachten, dat is waarschijnlijker dan ergens rond de 50 dollar.”

De verklaring voor deze verschuiving wordt over het algemeen gezocht in de explosieve groei van opkomende economieën als China en India. Hier neemt de vraag naar olie sterk toe, terwijl de olieproductie niet snel genoeg groeit.

Bloomberg-commentator Caroline Baum deelt deze opvatting, maar stelde onlangs dat dit idee een eigen leven is gaan leiden met een zeepbel als gevolg. „Het was niet dat het verhaal onwaar was, het was alleen oud. Opkomende economieën begonnen niet opeens in 2007 met het opslokken van olie, kolen en koper.”

Volgens directievoorzitter Ton Hoff van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) zal de olieprijs de komende decennia blijven fluctueren tussen extremen, vooral gedreven door de economische groei en de vraag. De opkomst van meer duurzame vormen van energie zal de komende tien jaar nog nauwelijks invloed hebben op de prijs van olie.

De olieprijs steeg tussen 2002 en 2005 geleidelijk van 30 naar 70 dollar. Vanaf de zomer van 2007 werd een scherpe stijging ingezet die midden juli van dit jaar een piek bereikte van 148,35 dollar per vat.

Dinsdag bereikte de olieprijs het laagste niveau sinds mei 2005. Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte dinsdagochtend 47,60 dollar.

Het knappen van de zeepbel en de scherpe daling van de afgelopen maanden kent verschillende oorzaken. Beleggers vrezen dat de wereldwijde economische teruggang zal leiden tot een daling van de vraag naar olie. Deze angst werd maandag verder gevoed door slechte cijfers over de Amerikaanse productiesector, waaruit bleek dat deze sterk gekrompen is in november.

Verder heeft ook de stijging van de dollar sinds begin juli bijgedragen aan de implosie van de olieprijs. Beleggers zien grondstoffen als een manier om zich in te dekken tegen dollarzwakte. Ze stappen in grondstoffen als de dollar daalt en stappen er weer uit als deze in de lift zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden