Markeringslijnen spoelen weg, aardappels stikken

De forse regenbuien van de afgelopen weken hebben geleid tot miljoenen euro’s schade. Het einde van de stapel schadeclaims is voorlopig niet in zicht.

Langere files, minder opbrengst van landbouwoogsten, schade aan huizen en bedrijfsgebouwen en verregende evenementen zorgen voor een flinke economische schadepost. Rond Amsterdam ontstonden gistermorgen uitzonderlijk lange files doordat de regen tijdelijke markeringslijnen van het wegdek spoelde. Rijkswaterstaat besloot vanwege de veiligheid om nog maar één rijstrook open te houden. Gisteravond werd de A9 tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp afgesloten om de belijning alsnog aan te brengen.

De buien beginnen ook voor de landbouw zorgelijke gevolgen te krijgen. „Wij hebben nu 25 meldingen binnen van waterschade, en dat zal de komende dagen nog wel oplopen”, zegt Gert-Jan van Dijk van AquaPol. Deze waarborgmaatschappij, op initiatief van LTO door boeren zelf opgezet, moet boeren behoeden voor faillissement door extreme waterschade.

Dat boeren ook dit jaar forse schade gaan lijden vanwege de extreme regenval staat wel vast voor Van Dijk. „Hoe hoog de schade is, is nog niet aan te geven. Dat kun je pas zeggen als de oogsttijd aanbreekt en je de opbrengst ziet.”

Vooral aardappelen en uien hebben nu te lijden van het water dat op de velden blijft staan. Maar ook fruittelers en boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen, ondervinden schade. Die laatste groep maait in de maanden mei en juni niet vanwege het broedseizoen van vogels. Nu ze mogen maaien, kan het niet meer omdat het land te nat is voor de tractoren.

Na drie jaar extreme regenval op rij is het de vraag of er nog sprake is van incidenten. Volgens Van Dijk kan een deel van de waterschappen de enorme hoeveelheid neerslag niet aan, omdat ze niet ingericht zijn om aan crisisbeheersing te doen.

„Ik wil zeker niet naar de waterschappen wijzen voor de schade die boeren lijden”, aldus Van Dijk, „maar als het water in de sloten te hoog staat of zelfs vanuit de sloot het land oploopt, kunnen boeren hun velden niet leeg krijgen. Na twee dagen onder water zijn aardappels gestikt en is de oogst grotendeels verloren.”

Momenteel vindt een evaluatie van de verzekering door Aquapol plaats met het ministerie van landbouw. Daarbij wordt ook gekeken naar de rol die waterschappen spelen in het beheersen van de waterschade. Van Dijk: „Als we van waterschappen gaan verlangen dat zij sneller en alerter reageren, komt de rekening daarvan bij alle ingezeten terecht. Hebben we dat er met zijn allen voor over?”

Gemeenten beraden zich op maatregelen om plotselinge watermassa’s beter op te vangen, in de veronderstelling dat Nederland meer te maken gaat krijgen met hevige regenval.

Dat kan overigens per plaats sterk verschillen. In het westen van Brabant was het woensdag flink raak. De gemeenten Fijnaart, Etten-Leur en Halderberge kregen het zwaar te verduren. Gymzalen en wegen kwamen blank te staan. Inwoners kregen het verzoek om niet te douchen om het riool niet verder te belasten.

Sinds begin juni zijn tijdens zware regenbuien twee doden gevallen, beiden in Drenthe. Op 8 juni kondigde het KNMI een weeralarm af vanwege zwaar onweer met regen. Zes dagen later vielen extreme hoeveelheden regen, wat in Drenthe en Zuid-Holland veel overlast tot gevolg had.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden