Marker Wad is groene smoes voor huizenbouw

Moeras is wisselgeld voor de plannen om 60.000 woningen in Almere én een verbinding met Amsterdam te bouwen.

De Vereniging Natuurmonumenten jubelde dat zij 15 miljoen euro kreeg van de Postcodeloterij voor de bouw van een compleet nieuw Waddeneiland in het Markermeer, de Marker Wadden. Maar wie zit er eigenlijk te wachten op zo'n nieuw Waddeneiland? Een glad promotiefilmpje van Natuurmonumenten laat een fiks aantal hotemetoten aan het woord. Twee ex-ministers, een prinses en diverse directeuren.

Als je hen beluistert, vallen er termen als 'we veranderen de kaart van Nederland' en 'we leren hoe je bouwt met de natuur en daarmee kunnen we dan straks de internationale markt op'. Alleen de directeur van Vogelbescherming zegt echt iets over het voordeel voor de vogels.

Natuurmonumenten wil de Marker Wadden aanleggen langs de Houtribdijk, die Enkhuizen met Lelystad verbindt. Het moet een enorm vogel- paradijs worden, schreef Trouw op 11 februari. "Een afwisselend landschap met zandplaten, wilgenbossen, moeras en stukken open water, opgebouwd uit slib uit de Markerwaard."

De jubeltonen zijn niet los te zien van de plannen die de regering toch al heeft met het Markermeer. Het Rijksregioprogramma Amsterdam- Almere-Markermeer voorziet bijvoorbeeld in de aanleg van zestigduizend nieuwe woningen voor de stad Almere, waarvan een deel moet verrijzen op een ander nieuw eiland. Verder moet er de veelbesproken nieuwe verbinding tussen Amsterdam en Almere komen.

De aanleg van het bejubelde nieuwe wad, in feite een groot moerasgebied, wordt in het Rijksregio- programma droog beschreven als een ecologische voorwaarde voor al die grootse plannen. Want, zo schrijven de ambtenaren, veel plannen zullen straks niet doorgaan bij de huidige kwetsbare ecologische toestand van het Markermeer omdat ze dan 'de toets uit hoofde van de Natuurbeschermingswet niet doorstaan'.

In gewoon Nederlands: zonder zo'n soort moerasgebied in het Markermeer mogen er straks niet eens huizen, eilanden of wegen gebouwd worden op, rond en over het Markermeer.

Zo maken de spelers van de Postcodeloterij en Natuurmonumenten in feite de weg vrij voor een ingrijpende verandering van de noordelijke Randstad. En geen Kamerlid dat er iets over te zeggen krijgt.

De hele poppenkast met jubelzang over een droomplan Marker Wadden lijkt sterk op een goed geregisseerd groen toneelstukje ter voorbereiding van bestaande bouwplannen van het Rijk, Amsterdam en Almere.

Dat nieuwe wad zal best leuk worden voor de vogels en recreanten, maar lijkt ook sterk op politiek wisselgeld voor grote plannen rond Amsterdam en Almere.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden