Mark Verheijen vertrekt uit Tweede Kamer

Beeld anp

VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft vandaag besloten te vertrekken uit de Tweede Kamer. De commissie integriteit van de VVD concludeert vandaag dat Verheijen in strijd met de eigen integriteitsregels van de partij handelde.

"Een volksvertegenwoordiger kan alleen functioneren als zijn of haar integriteit niet ter discussie staat", schrijft Verheijen in een verklaring. "Dat was bij mij helaas de afgelopen weken wel het geval. Dat was niet goed voor mijn partij, niet voor mij en niet voor het aanzien van de politiek. Ik heb daarom vandaag besloten mijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer te leggen."

Onderzoek naar integriteit
De commissie integriteit van de VVD concludeert vandaag in haar rapport dat Verheijen op meerdere punten in strijd met het integriteitskader van de partij handelde. De commissie begon een onderzoek naar Verheijen, nadat NRC Handelsblad op 11 februari meldde dat het Kamerlid als gedeputeerde van Limburg ten onrechte duizenden euro's declareerde.

De commissie stoort zich aan verschillende declaraties. Allereerst declareerde Verheijen een kwart van de kosten van een copieus diner bij de provincie. Dat dit anders had gemoeten, gaf Verheijen zelf al toe in het NRC. "Wijn van 127 euro per fles past niet bij de soberheid die van een bestuurder gevraagd wordt." Dat vindt de commissie ook.

Daarnaast declareerde Verheijen bij de provincie reiskosten die hij maakte als lid van de raad van toezicht van de stichting ProDemos. Met deze uitgaven was volgens de commissie geen provinciaal belang gediend en bovendien werden de kosten dubbel gedeclareerd.

Verheijen declareerde ook de reiskosten die hij maakte voor een verkiezingsdebat van Wakker Nederland. Hij was toen wel gedeputeerde voor Limburg, maar deed aan het debat mee als kandidaat-Kamerlid. Ook met deze uitgaven was volgens de commissie dus geen provinciaal belang gediend.

Corruptie
Een week na de publicatie in NRC Handelsblad deed het Limburgse bedrijf Taurus aangifte tegen Verheijen wegens corruptie. Het bedrijf beschuldigde Verheijen van corruptie in zijn tijd als wethouder in Venlo. Ondernemer Wout Heijmans van Taurus meent dat hij is tegengewerkt door Verheijen bij zijn poging om een bioscoop te bouwen in Velden. Verheijen zou zo de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol bevoordelen die een bioscoop bouwt in Venlo.

Elsevier onthulde vorig jaar dat Van Pol geld doneerde aan de verkiezingscampagne van Mark Verheijen. De bioscoop van Van Pol in Venlo was voor Verheijen een speerpunt in zijn verkiezingscampagne.

Zijlstra: Persoonlijk drama, maar logisch besluit
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt het vertrek een logische stap: "Voor Mark is dit een persoonlijk drama, maar op grond van het rapport van de integriteitscommissie en de publicaties van de laatste weken is dit een logisch besluit."

Dit bericht wordt aangevuld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden