voetbal

Mark van Bommel heeft stof tot nadenken na zijn eerste jaar als hoofdcoach van PSV

Mark van Bommel na de verloren wedstrijd van PSV in de eredivisie.  Beeld ANP
Mark van Bommel na de verloren wedstrijd van PSV in de eredivisie.Beeld ANP

Steeds meer wreekte zich het gebrek aan creativiteit bij PSV. Het was de keuze van trainer Van Bommel, die met lege handen moet overwegen of zijn idee het goede was.

Anderhalf seizoen had Ajax grofweg de betere voetballers en PSV het betere team, in Nederland dan. Dat was al enige tijd niet meer zo, en in de voorlaatste speelronde volgde, voor zo ver nog nodig, de bevestiging. De betere voetballers kunnen nu ook als het betere team woensdag bij De Graafschap de schaal ophalen, PSV droop af als de uitgeknepen ploeg die al langer nergens meer aanspraak op kon maken.

AZ won in Alkmaar voor de tweede keer in korte tijd van een topclub, met dezelfde cijfers van PSV als medio maart van Ajax (1-0). Het volk en de scheidende trainer Van den Brom jubelden: opnieuw was Europees voetbal afgedwongen. De trainer van PSV, Van Bommel, moest zich terugtrekken met stof tot nadenken.

Respectabel

Hij eindigt in zijn eerste jaar als hoofdtrainer met een alleszins respectabel puntentotaal, zeker gezien de op verscheidene posities toch begrensde kwaliteiten in zijn spelersgroep. Nummer twee achter het betere Ajax met waarschijnlijk meer dan 80 punten, op papier is er weinig mis mee. Toch kan er iets wringen, en niet eens alleen omdat PSV Ajax nog maar anderhalve maand geleden definitief weg had kunnen drukken: 1-1 was het toen in de Arena geweest, een half uur nog te spelen met een man meer en een voorsprong van vijf punten.

Ajax maakte nog fouten in de tweede competitiehelft, maar PSV kon er niet meer van profiteren. Het gebrek aan creativiteit wreekte zich steeds meer. Trainer Van Bommel hield vast aan zijn stramien, met een middenveld zonder finesse. Hoe het was gegaan, als hij met name de vaardige Mexicaan Gutiérrez daar meer ruimte had geboden, zal niemand weten. Maar dat het op zijn manier niet goed kon blijven gaan, had zich in het steeds onhandiger en machtelozer spel al afgetekend – en het werd nu slechts bekrachtigd.

Ook in Alkmaar had PSV voortgeschuifeld, zoals het al langer voortschuifelde. Van Bommel had opnieuw gekozen voor een grotendeels controlerend middenveld, met spits Luuk de Jong in het voorste gelid daarvan. Dan is er geen vloeiend voetbal mogelijk. De keuze van Van Bommel was duidelijk: hij speculeerde, zoals hij al enige weken deed. Hopen dat er bij Ajax nog iets raars gebeurt en zelf in alle soberheid – meer mag en kan hij van deze spelers niet vragen – zien bij te blijven. Maar ja, dat houdt een keer op.

Geen opwinding

Zo had zich de eerste helft zonder opwinding voltrokken. De Jong had nog twee keer in de doelmond een kansje geroken, na voorzetten van Malen en Dumfries. Rosario kreeg een vrije schietkans, maar daar is hij de speler niet voor. De bal vloog hoog over, tekenend voor het geringe basisniveau. Malen dacht na een fout van Svensson te kunnen ontsnappen, maar het geprezen talent werd met twee meter voorsprong nog simpel achterhaald door routinier Vlaar.

PSV lag vroeg in de tweede helft open. Een schot van Stengs en een late poging van Til, meer had AZ voor rust niet kunnen bieden. Maar na rust kreeg Rosario weer ruzie met de bal, de almaar door Van Bommel gehandhaafde controleur, in naam dan, die al eerder tegen zijn grenzen aan was gelopen. Seuntjens kon ervandoor, Viergever volgde struikelend (ook al typerend) en Til kon beheerst afronden (1-0).

Het viel bij PSV, bij gebrek toch aan fundamentele kwaliteit en de vastigheid van dien, niet meer zoals het eerder was gevallen: niet bij de gejaagde Bergwijn, niet bij Malen, niet bij de nu opgestelde Gakpo – talent alleen is nog niet alles, zeker niet in deze fase.

Ja, Van Bommel liet Gutiérrez invallen, nu het te laat was weer wel. Hij riep nog twee tieners op, de trainer die zich tot het einde wilde onderscheiden – alsof het nu van die jongens zou kunnen komen. “Er zat dit hele seizoen bij ons een goed idee achter. Veel gescoord, weinig tegen, maar we worden geen kampioen”, zei Van Bommel. Of dat idee werkelijk zo goed was, is nu aan hem om te overdenken.

AZ-PSV: 1-0

Lees ook:

Van Bommel en PSV lopen tegen hun logische grenzen aan, blijkt na schrale zege op De Graafschap

De ballon loopt leeg bij PSV, was vorige week de constatering in Arnhem, waar het aantal verliespunten na de winterstop opliep tot dertien (3-3 bij Vitesse). De vraag was of trainer Van Bommel de ballon nog zou kunnen opblazen. Nee, was ook tegen De Graafschap (2-1) al het antwoord.

Ook Van Bommel weet nu dat hij zijn eigen rol niet moet overschatten

Als je de speler Mark van Bommel iets voorlegde, waarvan je wist dat hij het ermee eens moest zijn, maar wat hij in zijn positie niet zo kon zeggen, zei hij met een knipoog: ‘Schrijf het maar in je eigen woorden’. Het spel van uitdagen en prikken, hij heeft en zal het, ook met ons, altijd willen spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden