Mark Rutte zet zijn VVD neer als een echte volkspartij

"Blijf kijken naar je omgeving", zei VVD-leider Mark Rutte gisteren tegen de leden van de VVD. "Je bent er ook voor anderen." Voor de tweede keer wees Rutte zijn partijleden in zijn jaarlijkse toespraak op het belang van altruïsme. Vorig jaar begon hij daarmee, toen hij de 'dikke-ik' mentaliteit van Nederlanders hekelde.

Ook nu weer wees hij Nederland terecht. Hij wil 'doorgeslagen tokkies die in het gemeentehuis staan te gillen en varkenskoppen neerleggen' bestrijden en keerde zich in stevige woorden tegen Johan Derksen, die op televisie had gesuggereerd dat clubs Marrokaanse voetballertjes moeten weren. "Toen zag ik een jongetje van zeven komen aandribbelen met een bal en een man die zegt: jij komt er niet in. Te bizar dat iemand zendtijd krijgt om dit soort standpunten te verkondigen", zei Rutte.

Dit jaar sprak hij over 'waarden': naast naastenliefde over gelijkheid en vakmanschap. Rutte zelf, zei hij, had ze geleerd van drie mensen in zijn leven. Van wijlen zijn vader, die hem bijbracht dat alle mensen evenveel waard zijn. Van zijn moeder, nu 92, die hem leerde altijd met een opgewekte blik naar de toekomst te kijken en van een van zijn chefs bij Unilever, die hem het belang van vakmanschap bijbracht.

Hij had het over de schoonmaker van Nasa, die zei dat zijn club mensen naar de maan bracht. Eén stofje immers en het ging fout. "Echt commitment, echt vakmanschap, dat is er op alle niveaus", zei Rutte. Zo gaf hij net als vorig jaar een boodschap aan het Nederlandse volk, maar ook aan zijn kiezers. Want door vooral het vakmanschap van politiemensen, ambulancepersoneel, schoonmakers,bakkers en onderwijzers te prijzen profileerde hij zijn partij handig als volkspartij. "Ik ben zo blij dat we geweld tegen de politie en ambulancepersoneel aanpakken. Het is toch verschrikkelijk dat als ambulancemensen iemand helpen dat dan achterlijke idioten staan te schelden. Daar moet je hard tegen optreden." Rutte wil zijn energie steken in het bestrijden van de 'verkramping' van Nederland. De vrees voor verlies van financiële zekerheid, de komst van vluchtelingen en de terreurdreiging zorgen volgens hem voor een kramp waar we uit moeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden