Mark Rutte wil de lijst weer trekken en premier worden

Mark Rutte wil opnieuw de lijst van de VVD aanvoeren bij de Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. Het VVD-bestuur maakte gisteren zijn kandidatuur bekend. De liberalen, aldus een verklaring van het bestuur, zijn verheugd dat deze 'once in a lifetime'-politicus bereid is nogmaals de VVD aan te voeren.

Rutte maakte al eerder bekend voor 1 september de knoop te willen doorhakken. Dat de 47-jarige politicus voor de vierde keer de kandidatenlijst wil aanvoeren komt niet als een verrassing. Vanuit de VVD is al een tijdje de boodschap in de richting van journalisten dat in Den Haag geen andere politicus te vinden is die in staat is een kabinet van minimaal vier en mogelijk, afhankelijk van de verkiezingsuitslag, vijf partijen te leiden.

Het huidige kabinet is het tweede kabinet onder leiding van Mark Rutte. Het eerste, volledig mislukte kabinet dat kon regeren zolang er gedoogsteun van de PVV was, paste in de traditie sinds de eeuwwisseling van korte regeerperiodes. Zoals het er nu naar uit ziet haalt zijn tweede kabinet de eindstreep, als eerste kabinet sinds het eerste paarse kabinet in de jaren negentig. Dat is mede toe te schrijven, zo stelt vrijwel iedereen in politiek Den Haag, aan de samenbindende de kwaliteiten van Mark Rutte.

De historicus Mark Rutte werd voor het eerst VVD-lijsttrekker in 2006. Daarvoor deed hij personeelsbeleid bij Unilever en was hij staatssecretaris van sociale zaken en later onderwijs. Onder het derde kabinet-Balkenende was hij oppositieleider om bij de verkiezingen van 2010 de VVD voor het eerst in haar bestaan de grootste partij te maken.

Rutte was in 2010 de eerste liberale premier sinds Cort van der Linden in de jaren van de Eerste Wereldoorlog.

De kans dat Rutte na de verkiezingen in maart voor de derde keer leiding kan gaan geven aan een kabinet is, uiteraard naast de verkiezingsuitslag, ook afhankelijk van de vraag hoe het gaat met de PVV van Geert Wilders. Rutte heeft steeds gezegd niet met de PVV te willen samenwerken als die niet eerst afstand neemt van de 'minder, minder, minder'-uitspraken (over Marokkanen) van vlak na de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Wilders, die voor die uitspraak voor de rechter moet verschijnen, weigert vooralsnog daarvan iets terug te nemen.

de verdieping 6

Rutte: Ik erger me aan heel veel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden