Mark Rothko voor een vriendenprijsje

Er is flink bezuinigd op de museumbudgetten. Toch regen de toptentoonstellingen zich dit jaar aaneen. Wederom trokken vele musea meer bezoekers dan ooit. Worden musea creatiever als ze minder geld hebben? Je zou het haast denken. Neem het Haags Gemeentemuseum, dat een indrukwekkende expositie maakte over Mark Rothko. Voor een 'vriendenprijsje' kreeg het museum diens meesterwerken in bruikleen van The National Gallery in Washington. De Amerikanen zagen af van de heffing die normaal moet worden betaald voor bruiklenen. Met die 'fee' van drie tot vijf ton had het museum de tentoonstelling moeten afblazen. De doorslag voor de Amerikanen gaf dat ze in Den Haag zo'n goede opzet hadden bedacht.

Hetzelfde geldt voor Museum Boijmans Van Beuningen dat het werk van drie beroemde beeldhouwers, Brancusi, Rosso en Man Ray, op een verrassende manier combineerde met fotografie. Bingo! Grote musea in de hele wereld wilden voor zo'n originele invalshoek wel bruiklenen geven.

Het kleine Dordrechts Museum kon dankzij een slimme deal royaal putten uit de collectie van de beroemde Hermitage in St. Petersburg voor de tentoonstelling over kunstkoning Willem II. En als de Hermitage meedoet, gaan de deuren bij andere topmusea sneller open, ondervond men in Dordt.

Nog zo'n topper, Marlene Dumas. Succes lijkt verzekerd met een tentoonstelling over Nederlands meest bewierookte kunstenares. Maar dat kan ook een valkuil zijn, want zie maar te voorkomen dat de Dumas-moeheid toeslaat. Het Stedelijk Museum Amsterdam slaagde met lof.

En soms moet je als klein museum met (te) weinig middelen ook gewoon een beetje geluk hebben. Het Stedelijk Museum Schiedam had de expositie van Herman de Vries al gepland voordat bekend werd dat hij in 2015 Nederland vertegenwoordigt op de kunstbiënnale van Venetië. Alhoewel geluk? Ook in Schiedam snappen ze dat het er nu meer dan ooit op aankomt om tentoonstellingen te maken die niet doorsnee of voorspelbaar zijn.

TOP-5 HENNY DE LANGE

1. Mark Rothko Gemeentemuseum Den Haag, nog tot 1 maart 2015 te zien

2. Brancusi, Rosso en Man Ray Framing Sculpture, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam

3. Marlene Dumas Stedelijk Museum Amsterdam, t/m 4 januari

4. Herman de Vries Stedelijk Museum Schiedam, t/m 18 januari

5. Willem II - Kunstkoning Dordrechts Museum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden