Mark en Mickey blijven in GTST

Gaat Mickey dit najaar voor zijn krant grote reportages schrijven, waarvoor hij met enige regelmaat langdurig in het buitenland moet zijn?

ANDRE BOSMAN; BERT VAN PANHUIS (BIJDRAGEN)

Voor 1 september moeten de makers van GTST met een paar aanpassingen komen voor het lopende verhaal, want de acteurs Martin van Steijn (Mickey) en Tim Immers (Mark) gaan hun dienstplicht vervullen. Lange tijd hebben ze met een procedure bij de Raad van State het tijdelijk verstek laten gaan weten uit te stellen, maar dat college heeft het verweer van de twee acteurs tegen de oproep om onder de wapenen te komen als niet terzake doend van tafel geveegd.

Immers richtte zich een jaar geleden tot het ministerie van Sociale Zaken met het verzoek als erkend gewetensbezwaarde te worden gevrijwaard van vervangende dienst. Zijn bazen bij Joop van den Ende deden er nog een schepje bovenop en bestempelden Immers, met een verwijzing naar artikel 15 van de wet Gewetensbezwaarden Militaire Dienst als 'bijzonder geval'. De acteur zou onmisbaar zijn in de serie. Oftewel: als Mark verdwijnt stort het verhaal in of wordt het op zijn minst onwaarschijnlijk.

Sociale Zaken was niet gevoelig voor deze argumenten, maar wilde ook niet kinderachtig zijn en verleende eerst uitstel tot 1 maart dit jaar en vervolgens tot 1 september.

Immers, en in zijn kielzog Van Steijn, met de producent vervolgens naar de Raad van State voor beroep tegen de beslissing van het departement. Zelfde argumenten: 'Omdat de omvang en betekenis van de rol van de erkend gewetensbezwaarde in de serie als Mark de Moor groot is, heeft zijn afwezigheid tot gevolg dat de serie totaal herschreven moet worden. De rol kan niet worden ingenomen door een ander, zonder dat dit leidt tot een groot verlies aan realiteit van de uitgebeelde situatie.''

Onzin, heeft de Raad geoordeeld. Toen Immers begin vorig jaar een contract afsloot met de makers van GTST wist hij dat hij of in dienst zou moeten of vervangend werk zou gaan verrichten. Dat risico nam hij, daar moet hij nu de gevolgen van dragen. De producent heeft volgens de Raad, door het tweemaal verleende uitstel genoeg tijd gehad om de scripts aan te passen en hem, eventueel tijdelijk, uit de serie te schrijven.

RTL 4, die GTST uitzendt, verwacht geen problemen voor de nieuwe reeks, die na de zomer op het scherm komt. Hooguit krijgen Immers en Van Steijn een kleinere rol. De producent zoekt naar een oplossing die de schade beperkt en met name de bij meisjes populaire blonde Mark in de serie houdt. De scriptschrijvers werken zo'n acht weken vooruit en hadden al alternatieve ideeen voor het verhaal achter de hand. Immers kan misschien 's avonds vervangende dienst doen of op een paar dagen in de week, redeneert Aalsmeer. En als zijn rol wat kleiner wordt komt GTST deze moeilijke tijd ook wel door.

Zo is de affaire-Immers/Van Steijn net het spiegelbeeld van GTST geworden: een eeuwigheid durend en met een inhoud zo dun als water.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden