Marjolein

Overzichtelijk, duidelijk en betrouwbaar, maar ook warm, gezellig en menselijk. Dat moet de nieuwe Avrobode zijn. Oftewel: de Margriet onder de programmabladen.

Volgens hoofdredacteur Peter Houben komt het daar in de praktijk namelijk op neer. ,,Het profiel van de Avrobode-lezer vertoont opvallend veel gelijkenissen met dat van de Margriet-lezer.''

Om te ontdekken wie die lezer van de bode eigenlijk is, creëerde de Avro een zogenaamd ijkpersoon. Die vertegenwoordigt de belangrijkste kenmerken van het lezerspubliek.

De ijkpersoon van de Avrobode heet Marjolein, is 43 jaar en houdt van duidelijkheid en betrouwbaarheid. Bovendien vindt ze dat het programmablad wel wat verandering kan gebruiken. Daarom onderging het blad een restyling. In de nieuwe Avrobode staan dagelijks televisietips en een uitgebreid filmoverzicht. Bovendien is het programma-informatiedeel leesbaarder en overzichtelijker geworden. De rubriek 'Opening' is gevuld met nieuwsberichten, een Kijk Top 3 van een bekende tv-persoonlijkheid, een aantal evenementen en de column van Simone Kleinsma. Tot slot is het radiogedeelte van de Avrobode aangepast met luistertips en de muziekvoorkeur van een bekende Nederlander.

De nieuwe Avrobode ligt op 6 juni in de winkel. Het is dus nog even afwachten wat Marjolein en co. van de vernieuwde Avrobode vinden. Maar het ziet er rooskleurig uit voor het programmablad. Op een proefnummer dat de Avro eind april onder alle leden verspreidde, reageerde ruim tachtig procent van de lezers positief.

...en Margriet

Nu het Avrolezerspubliek in één adem genoemd wordt met de Margrietlezeres, is het misschien verstandig te waarschuwen voor de ludieke actie die het vrouwenblad op touw heeft gezet. Margriet, blijkbaar ook wel eens toe aan iets nieuws, organiseert namelijk een bevalling op internet. Wie geïnteresseerd is in een live keizersnee en de daarop volgende geboorte van een drieling, moet op 15 juni naar de website van het 'warme, gezellige en menselijke' vrouwenblad surfen. Op die dag hoopt Andrea drie kinderen ter wereld te brengen. Op www.margriet.nl kan nu al gediscussieerd worden over onderwerpen die met 'in verwachting zijn' te maken hebben. Te denken valt aan IVF, meerlingen en keizersnedes.

Zit de Margrietlezeres wel te wachten op zo'n bloederige bedoening? Hoofdredacteur annex bladendokter Rob van Vuure: ,,Wij hebben gekozen voor een hele discrete en serieuze aanpak. Dat is ook des Margriets. De bevalling wordt in een informatieve context geplaatst, zonder bloed en andersoortige sensatie dus.''

Van Vuure is ervan overtuigd dat dat geen probleem is. ,,De camera-opstelling is zodanig dat al te intieme details de kijker bespaard zullen blijven. Als blijkt dat het uit de hand loopt, stoppen we overigens ook met uitzenden.''

Van Vuure rekent op een hoop belangstelling voor het virtuele avontuur. ,,De lezeressen van Magriet zijn in het algemeen positief over het initiatief. Het spreekt ons lezerspubliek aan dat we een modern en informatief blad proberen te maken. Internet hoort daarbij en we brainstormen veel over hoe we daar invulling aan kunnen geven. Dit was één van de ideeën, maar er is nog veel meer'', aldus Van Vuure. Margriet kwam de toekomstige moeder op het spoor via gezondheidsplein.nl, een website van de VNU.

Margriet geïnspireerd door reality-tv dus. Daarbij claimt het blad overigens een primeur te hebben met de bevalling op internet. Nooit eerder zou op internet te zien zijn geweest hoe drie kinderen met een keizersnee ter wereld kwamen. Hoe smaken digitale beschuiten met muisjes?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden