Marjolein Faber: loyaal verlengstuk van Wilders

null Beeld anp
Beeld anp

De nieuwe lijsttrekker van de PVV in de Eerste Kamer heet Marjolein Faber, zo maakte Geert Wilders vanochtend bekend. Daarmee verzekert hij zich van een loyale volgeling op een sleutelpositie.

Redactie

Faber werd landelijk bekend doordat ze in 2012 PvdA-staatssecretaris Co Verdaas ten val bracht, koud een maand nadat die was aangetreden. Als een terriër beet ze zich vast in de onjuiste reiskostendeclaraties die Verdaas had gemaakt, toen hij nog gedeputeerde in Gelderland was.

"Daarmee heeft ze een trend gezet", zegt Romana Abels, politiek verslaggever van Trouw. "Sindsdien zijn al die lokale PVV-afdelingen als een idioot bonnetjes op aan het vragen, en aan het natrekken of milieusubsidies wel goed zijn uitgegeven. Het kan zijn dat ze daarvoor nu beloond wordt, dat ze een nieuwe niche gevonden heeft waar de PVV mee kan scoren."

Overigens was Faber al langer fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Ze werd dat, nadat de vorige fractievoorzitter Machiel de Graaf vorig jaar halsoverkop naar Brussel was vertrokken. De eigenlijke lijsttrekker van de PVV in Europa, Laurence Stassen, stapte op omdat ze het oneens was met Wilders' beruchte 'Marokkanenuitspraak'. Toen was er heel snel een nieuwe lijsttrekker nodig, en dat werd de loyale De Graaf.

Ook van Faber heeft Wilders geen rebellie te duchten, voorspelt Bart Zuidervaart, politiek verslaggever van Trouw. "Je kunt haar als een verlengstuk van Wilders zien, ze geldt als heel loyaal. Destijds heeft ze zich ook volledig achter de uitspraak van Wilders over minder Marokkanen opgesteld."

De nieuwe Eerste Kamer wordt 'getrapt' gekozen, door de leden van de twaalf Provinciale Staten. Op 18 maart vinden de verkiezingen voor Provinciale Staten plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden