Mariya probeert nieuw leven op te bouwen na de prostitutie

Mariya: 'Ik kwam zeven maanden lang mijn huis niet uit'.Beeld Maartje Geels

De regering wil vrouwen helpen om uit de prostitutie te stappen. Trouw sprak met Mariya, die zich een paar jaar geleden ontworstelde aan haar pooier, maar nog altijd gekweld wordt door traumatische herinneringen.

Mariya (35) heeft vaak hoofdpijn. Dan tobt ze over haar verleden en wordt ze overvallen door nare herinneringen. Herinneringen waarin een Bulgaarse mensenhandelaar, oude klanten en 'vieze' handelingen die ze moest doen voor geld een grote rol spelen. Mariya is een oud-prostituee.

Jaren geleden stapte ze (zelfstandig) uit de prostitutie, vertelt ze in de nachtopvang De Haven van het Leger des Heils. Ze verbleef er ooit negen maanden : "Ik heb bijna niemand verteld dat ik in de prostitutie zat."

Schoonmaakwerk
'Uitstappen' moet voor vrouwen als Mariya makkelijker worden. Afgelopen week heeft minister Opstelten (veiligheid en justitie) bekendgemaakt de komende vier jaar jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar te stellen voor landelijke 'uitstappunten'. Maar dat uitstappen gaat vaak met vallen en opstaan.

Mariya was ergens in de twintig toen ze uit Bulgarije naar Nederland werd gelokt. Ze zou eigenlijk naar Oostenrijk gaan om schoonmaakwerk te doen, maar kwam terecht in Amsterdam West. Dat de Bulgaarse geen schoonmaakwerk ging doen werd snel duidelijk.

Ze moest tippelen op het Mercatorplein. Maandenlang ontmoette ze dagelijks vijf tot zes klanten, veelal Turkse mannen. Mannen van alle leeftijden die haar 50 euro per keer gaven voor 'allemaal opdrachten'. Ze had seks in het park en bij mannen thuis. In portieken en op haar eigen kamer.

Hoe lang ze het werk precies deed weet ze niet, zegt ze. Haar antwoorden verschillen: een paar maanden, een jaar, ze weet het echt niet meer. Wat ze wel weet: een Turkse klant hielp haar uit het vak te stappen. "Hij luisterde naar me. Dankzij hem vond ik een kamer in Osdorp. Ik kwam zeven maanden lang mijn huis niet uit. Uit angst voor de Bulgaarse man."

Ongemakkelijk
De Bulgaar nam de benen zodra hij hoorde dat Mariya aangifte had gedaan. Mariya kwam in de hulpverlening terecht en verbleef in de crisisopvang. Ze liep bij een maatschappelijk werkster en kreeg later een eigen kamer.

"De eerste jaren nadat ik eruit gestapt was, kwam ik nauwelijks de deur uit. Het voelde ongemakkelijk op straat. Alsof buurtbewoners extra naar me keken en dachten: 'dat is een oud-prostituee, zij is een slechte vrouw.'" Het zijn gedachten die ook nu nog regelmatig door haar hoofd spoken, zij het in minder mate. Het geld mist ze niet: "Alles ging naar de Bulgaarse man."

Op haar eigen kamer woont ze nu ruim twee jaar. Het gaat relatief goed met Mariya. Ze heeft een vaste relatie, een uitkering, een hondje ('mijn kindje') en ze doet 1 dag per week administratieve dagbesteding. "Ik ben weer gelukkig. Amsterdam is mijn thuis." En toch blijft het verleden haar achtervolgen. Dan grijpen de emoties haar naar de keel: "Ik krijg soms een stressaanval en begin spontaan te huilen."

Praten over haar verleden doet ze mondjesmaat. Niemand kent haar verleden. Zelfs haar familie en huidige vriend niet. "Ik ben bang dat mijn vriend me met andere ogen gaat bekijken en dat hij me verlaat. Ik ben geen vieze vrouw."

Schoner
Toch is ze best optimistisch over haar toekomst. Ze hoopt een baan te krijgen waarbij ze met kinderen werkt. Trouwen, kinderen krijgen, 'meiden' helpen die in de prostitutie zitten; het is toekomstmuziek.

Of ze nog even haar oude kamer mag laten zien? Aan de deur prijkt een canvas met daarop een cartooneske figuur. Mariya schiet in de lach zodra de deur openzwaait: 'Vroeger was het hier veel schoner.' Dan wordt ze ineens overmeesterd door het verleden. Haar gezicht betrekt, een diepe zucht, een eerste snik; ze loopt huilend de kamer uit.

Eenmaal buiten is ze weer kalm. Mariya: "De herinneringen geven me hoofdpijn. Ze blijven me achtervolgen. Ik moet sterk zijn. Ook voor al die andere meiden die hulp nodig hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden