Marius stierf, op zijn foto's leeft de passie

Marius van der Sandt kwam in oktober 2006 op twintigjarige leeftijd om het leven tijdens een cursus parapenten in Turkije. Hij wilde leren schermvliegen om ongehinderd door obstakels vanuit nieuwe perspectieven unieke foto's te maken. Door dat noodlottige ongeval, zou hij nooit de natuurfotograaf worden die hij wenste te zijn.

Marius had er al veel natuurreizen op zitten, vooral in de Verenigde Staten. Hij maakte lange tochten, onder soms moeilijke omstandigheden, en doorliep een fotocursus bij topfotograaf Frans Lanting in Santa Cruz, met het doel ooit, net als Lanting, opdrachten te verwerven bij National Geographic. Maar zo ver zou het nooit komen. Marius was terwijl hij heel veel fotografeerde, nog op zoek naar een eigen stijl, een eigen focus, een eigen signatuur. Maar het ongeval in Turkije maakte daar een einde aan.

Betty Kruit, de moeder van Marius, heeft ter nagedachtenis aan haar zoon de Marius van der Sandt Stichting opgericht, die jonge talentvolle natuurfotografen moet ondersteunen bij hun ontwikkeling tot professioneel fotograaf. De aftrap nam ze dit weekend, met de presentatie van het boek 'Oog op de natuur'. Fotografen als Frans Lanting, Jasper Doest, en Theo Bosboom, die allemaal met net zo veel passie fotograferen als Marius ooit deed, hebben hun werk in dit boek bijeengebracht om dat samen met de foto's en brieffragmenten van hun overleden 'collega' te presenteren. Marius' foto's laten het Amerikaanse Yellowstone zien, Zion, Groenland waar hij samen met Lanting was, en de kust van Nieuw-Zeeland. Hij had een hele grote kunnen worden.

De stichting die zijn naam draagt, zal dit jaar voor het eerst een beurs toekennen aan een beginnend, talentvolle natuurfotograaf die onder begeleiding van topfotografen gaat werken aan een productie die gepubliceerd wordt in een Nederland tijdschrift.

Het boek 'Oog op de Natuur' is voor 29,95 te bestellen via www.mariusvandersandtstichting.nl. Daar ook meer info over de activiteiten van de stichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden