Maritiem Museum ontvangt veteranen van Rotterdamsche Lloyd

ROTTERDAM - De Koninklijke Rotterdamsche Lloyd komt vandaag opnieuw tot leven. Andere fameuze rederijen uit een eeuw scheepvaarthistorie zullen de komende zaterdagen, tot en met 7 maart, in Rotterdam worden genoemd alsof ze uit de archieven zijn opgestaan.

HUIB GOUDRIAAN

Van de Koninklijke Java-China-Paketvaart Lijn tot de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij, van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM) tot de Stoomvaart Maatschappij Nederland.

Het Maritiem Museum houdt vandaag de eerste van de Rederijdagen, waarin oud-medewerkers en geïnteresseerden een speciaal programma krijgen opgedist. Ze kunnen archieffilms over een voor het voetlicht staand scheepvaartbedrijf bekijken, ze krijgen rondleidingen over de tentoonstelling Reders aan het roer en voor verzamelaars is er een speciale ruilbeurs.

Waarom zet een museum zich zo in voor oud-zeelieden en voor ex-werknemers aan de wal van lang tot historie geworden bedrijven?

Marijke Corneth, voorlichter van het Maritiem Museum: “Ons werk is er altijd op gericht tegemoet te komen aan de wensen van het publiek, aan wat er in de samenleving leeft. Er zijn al eerder bijeenkomsten van kleinere omvang voor ex-werknemers van bedrijven geweest, maar de aanpak daarvan begint nu een bepaalde vorm, een vast stramien te krijgen. De mensen uit deze doelgroep, de oud-werknemers van de rederijen, blijken ook een heel sterke onderlinge band te hebben. Wie over het maritieme spreekt, heeft het over een heel bijzondere wereld, met bijvoorbeeld sterke emoties voor de schepen waarmee is gevaren. En dit beperkt zich niet tot de zeevarenden, dat hebben ook de mensen die aan de wal werkten.”

Heeft het Maritiem Museum in Rotterdam langzamerhand een strategie om in toenemende mate het publiek sterk te betrekken bij het maritieme verleden en het actuele maritieme gebeuren? En is dat onderdeel van een streven om het bewustzijn van Nederland als zeevarende natie te versterken?

“Nee”, zegt Corneth, “het is niet zo dat wij het publiek meer met evenementen erbij betrekken dan vroeger, onze aanpak is altijd zo geweest. Of het Maritiem Museum hierin afwijkt van andere musea zou ik niet weten. En natuurlijk stáán wij voor de maritieme sector, hoe breed die ook mag zijn. Vorig jaar hebben wij bijvoorbeeld een permanente tentoonstelling over de scheepsbouw in Nederland ingericht. En één van onze beweegredenen hiervoor was de scheepsbouw hoger op de Nederlandse agenda te krijgen.”

Met de op 20 december vorig jaar geopende en tot 8 maart durende tentoonstelling Reders aan het roer - uit de archieven van Nedlloyd 1870-1970 vertelt het museum de geschiedenis van de grote en kleine rederijen, die in 1970 fuseerden en waaruit Nedlloyd ontstond. Het Maritiem Museum beheert al enkele jaren het Nedlloyd-archief dat 50 000 foto's omvat van een eeuw Nederlandse scheepvaartgeschiedenis. Al die foto's zijn nu gedigitaliseerd en kunnen op een beeldscherm worden bekeken op de aparte expositie Netwerk; 50 000 foto's digitaal.

Van de kopzorgen van een reder krijgt de bezoeker een idee in een macht uitstralende directiekamer uit de jaren '30. Daar hangen niet alleen de portretten van mannen die hun vloten over de wereldzeeën dirigeerden, ook kunnen van een bandje hun (gefingeerde) gesprekken worden beluisterd.

De tentoonstelling geeft inzicht in de bedrijfsvoering, maar ook in de verschillende gebruikte scheepstypen. Scheepsmodellen dragen bij aan de nostalgische sfeer, zoals het imposante model van het passagiersschip Willem Ruys, naoorlogs Nederlands voorbeeld van het spreekwoordelijke: The liner, she is a lady.

De in 1946 te water gelaten trots van de Rotterdamse Lloyd voer tussen 1947 en 1958 in lijndienst op Indonesië. Daarna ging zij cruises varen, werd in 1965 verkocht aan de Lauro Lines en kreeg de naam Achille Lauro. In 1994 kwam haar einde toen zij na een brand aan boord ten onder ging voor de kust van Somalië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden