Mariniers willen niet naar Vlissingen en verlaten massaal het korps

Mariniers-in-opleiding ontvangen hun baret na het afronden van hun opleiding. Beeld ANP
Mariniers-in-opleiding ontvangen hun baret na het afronden van hun opleiding.Beeld ANP

De slagkracht van het Korps Mariniers staat onder druk doordat mariniers het korps massaal de rug toe keren, zegt voorzitter Jean Debie van de vakbond voor burger en militair defensiepersoneel VBM.

Gerrit-Jan KleinJan

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn al 66 mariniers, onderofficieren en officieren vertrokken, zegt een woordvoerder van het ministerie van defensie. Dat is bijna drie keer zoveel als de normale uitstroom per kwartaal. Vorig jaar vertrokken er in totaal 99 militairen bij het korps. “Op dit moment is de uitstroom zo groot, dat wanneer dit zo door gaat er straks geen korps mariniers meer over is”, zegt Debie.

Verschillende eenheden van het korps zouden op dit moment niet over voldoende mankracht beschikken. “Wij zien dat drie squadrons maar ten dele gevuld zijn. Een is er stilgezet om de andere aan te vullen”, aldus Debie. Het ministerie noemt de situatie eveneens 'zorgelijk'. "Het is nog niet zo dat lopende operaties gevaar lopen, op langere termijn is deze uitstroom uiteraard wel van invloed", laat een woordvoerder weten.

De soldaten verlaten volgens Debie massaal het korps uit onvrede over de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen in 2022. In totaal telt Nederland drieduizend mariniers. Ze behoren tot de elitetroepen van het Nederlandse leger en zijn getraind om op speciale gevechtsmissies te gaan en in te grijpen als Nederland getroffen wordt bij een terreuraanslag.

Veel mariniers willen niet naar Zeeland, omdat ze het zien als een verslechtering van de omstandigheden waarin ze werken. Zo zouden er op de nieuwe locatie te weinig schietbanen zijn, zouden auto’s en ander materieel niet goed onderhouden kunnen worden en kan er wegens geluidsoverlast maar beperkt worden geoefend. “Vanwege de Hinderwet mag de helikopter twaalf keer per jaar landen”, zegt Debie.

Eenpersoonskamer

Ook zijn de mariniers ontevreden over andere arbeidsomstandigheden. Zo hebben de meeste militairen op de nieuwe kazerne geen eenpersoonskamer. “Dit is een kazerne die gebouwd moet zijn voor de toekomst. Dan is het echt niet meer van deze tijd om mensen op een tweepersoonskamer te laten slapen. Mariniers moeten zich kunnen in hun eentje kunnen ontspannen op hun kamer of studeren”, aldus Debie. Een ander punt is de decentrale ligging. “In het midden van Nederland, waar ze nu wonen, is voldoende werk. Militairen betwijfelen of er in Zeeland wel werk is voor hun partner.”

Het ministerie zegt te onderzoeken of de verhuizing naar Vlissingen de hoofdreden is voor vertrek. "Wij horen deze signalen ook bij exit-gesprekken. Toch moeten we eerst goed bestuderen of dit de belangrijkste reden is dat mariniers nu vertrekken of dat dit het laatste zetje is." Volgens de woordvoerder probeert defensie 'nu al' meer te letten op de balans tussen werk en privé.

De verhuizing van Doorn naar Vlissingen is voor veel mariniers een serieus probleem dat al jaren speelt. Het plan dateert uit 2011. Toen maakte toenmalig defensieminister Hans Hillen (CDA) bekend dat hij op het leger moest bezuinigingen en om die reden legeronderdelen wilde schrappen en concentreren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden