Mariniers 'aan de goede kant' op Rotterdamse Erasmusbrug

ROTTERDAM - Het Korps moet een slechterik vangen op de brug. Dus daveren helikopters boven de voor het verkeer afgesloten oeververbinding.

HUIB GOUDRIAAN

Majoor der mariniers Rob Verkerk overstemt moeiteloos het geronk. “Er zijn hier 100 mariniers, acht rupsvoertuigen, twee grote landingsvaartuigen en een tiental rubberbootjes.” Is dat niet wat veel? Het is toch geen mei 1940, toen de mariniers écht op een Rotterdamse brug vochten? De majoor knippert niet eens met de ogen. Hij zegt: “Ach, de producent vond het aardig, het is spectaculair zo'n massa middelen.”

Gistermorgen vanaf negen uur stuitten automobilisten die over de Coolsingel naar de Erasmusbrug wilden, evenals die op de andere oever in Zuid, tegen de hekken. Borden gaven een twee dagen durende afsluiting aan: “Vrijdag van 9 tot 16 uur, zaterdag van 8 tot 22.00 uur.” En zondag zijn de Boompjes dicht: van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds. De Chinese filmregisseur/acteur Jacky Chan zal morgenmiddag voor zijn productie Who am I stunten op het dak van het Nedlloyd-gebouw aan de Boompjes.

Chan werkt al enkele maanden in de stad voor zijn nieuwste film. Toen de in Azië befaamde acteur vorig jaar het Internationaal Filmfestival bezocht zág hij het ineens: Rotterdam is een imponerend decor. Het gemeentebestuur aarzelde geen moment en gaf medewerking.

“De film is een belangrijke promotie voor de stad. Chan is de Aziatische James Bond. Zijn films worden in Azië door honderden miljoenen mensen bekeken en Azië is een belangrijke handelspartner voor Rotterdam”, vertelt een gemeentewoordvoerder. Ook het Korps Mariniers en de Marine Luchtvaartdienst (met de twee Lynx helikopters) zien een goedkope promoting in hun optreden voor Chan.

Majoor Verkerk motiveert deze eerste rol van zijn Korps in een commerciele speelfilm als volgt: “We doen dit in de eerste plaats voor Rotterdam. We hebben een historische band met de stad, hier is het hoofdkwartier en de Van Ghentkazerne. In de tweede plaats geeft het naamsbekendheid aan het Korps en de Marine Luchtvaartdienst.” En dat voor prikje, maakt de majoor duidelijk. Op forse afstand van de opnamen - de media mogen er niet bij - legt hij uit dat de mariniers hun stuntwerk voor Chan moeiteloos verrichten. “Het zijn activiteiten die we al kennen. En de publiciteit weegt ruimschoots op tegen dit weekeinde overwerken.” En dan nóg een punt: “Er zijn twee hoofdrolspelers in de film, een goeierik en een slechterik en wij staan aan de goeie kant.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden