Marine werkt vader nu helemaal uit Front National

Le Pen senior mag geen ere-voorzitter meer zijn van de partij die hij oprichtte

Voor Jean-Marie Le Pen is definitief geen plaats meer in zijn eigen partij. Het bestuur van het Front National heeft de 86-jarige volkstribuun geschorst als lid. Over drie maanden zullen de leden hem van zijn ere-voorzitterschap ontdoen.

Niet eens meer gewoon lid: voorzitter Marine Le Pen is de uitdaging met haar vader aangegaan. Het politieke leven van Jean-Marie, die in 2002 de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalde door de socialist Lionel Jospin uit te schakelen, is voorbij.

De oprichter van het Front National (FN) werd na een bijeenkomst van het partijbestuur gisteravond geschorst. Het kan niet anders of hij verliest over een paar maanden ook zijn ere-voorzitterschap. De leden spreken zich dan uit over het artikel in de statuten dat deze status 'voor het leven' vastlegt. Jean-Marie kan rekenen op aanhang, maar Marine kan op een meerderheid rekenen.

Voorafgaand aan de zitting van de tuchtcommissie van het partijbestuur gisteren hadden diverse supporters van Marine Le Pen laten weten dat Le Pen sr. niet langer namens de partij het woord kan nemen. Door herhaalde uitspraken over de gaskamers, die volgens hem een detail zouden zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, was een point of no return bereikt. De strategie van normalisering die de leiding volgt is niet geloofwaardig zolang Le Pen sr. roet in het eten blijft gooien.

Een eenvoudige berisping was geen optie voor Marine. Zelf zei ze weken geleden al dat zij zich niet langer wil laten gijzelen door haar Holocaust-ontkennende vader. Deze liet op zijn beurt luid en duidelijk weten dat hij niet van plan is zich te laten muilkorven. Afgelopen zaterdag nog, tijdens de traditionele 1-meiviering bij het beeld van Jeanne d'Arc, klom hij onverwacht op het podium om zich te laten toejuichen.

Jean-Marie Le Pen begon het Front National in 1972 en trad terug in 2011, toen zijn dochter tot voorzitter werd gekozen. Hij bleef haar voor de voeten lopen met krasse uitspraken over de bezettingsjaren, Joodse artiesten die 'een rondje oven' verdienden en immigratie - 'een gevaar voor de blanke wereld' waar 'meneer ebola' wel mee zou afrekenen.

Algemeen wordt aangenomen dat het verdwijnen van Jean-Marie, die voortaan alleen nog namens zichzelf zal spreken, goed is voor het FN. Voor veel kiezers was zijn aanwezigheid een reden nooit een stem op de partij te overwegen. Dat het besluit goed is voor de partij, is zeker de overtuiging van Florian Philippot, rechterhand van Marine. Philippot vergeleek Jean-Marie deze week met een oude zanger die maar geen afscheid kan nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden