Marine VS gaat weer eigen schepen afzinken voor kust

Een in onbruik geraakt marineschip van de VS. Beeld Getty

De Amerikaanse marine zal in onbruik geraakte oorlogsschepen als doelwit voor schietoefeningen gebruiken, en langs de Amerikaanse kust tot zinken brengen. Daarmee hervat de zeemacht een gebruik dat twee jaar lang om economische en ecologische redenen werd stopgezet.

Persbureau AP meldt dat later deze maand drie op non-actief gestelde schepen langs de kust van Hawaii tijdens 'zinkoefeningen' zullen worden 'gekelderd'. Een aantal actiegroepen die zich tegen de manoeuvres verzetten, beseffen dat er haast bij is als ze nog iets willen ondernemen. 'We vragen dat de marine het moratorium nog doorzet tot we onze zaak hebben kunnen bepleiten', zegt een van de actievoerders. 'Als de wrakken al op de zeebodem liggen, is het een beetje te laat om nog met argumenten aan te komen.'

Droomdoelwit of milieuvervuiling?
Milieubewegingen vinden dat de 'verdoemde' schepen niet zomaar tot zinken mogen worden gebracht, maar ontmanteld en gerecycleerd moeten worden. De US Navy stelt evenwel dat dergelijke schepen een onbetaalbare mogelijkheid bieden op realistische oorlogstraining.

De Amerikaanse zeemacht vernietigde haar oude oorlogsschepen decennialang met weinig achting voor de milieuconsequenties, waarbij vaak giftig afval in zee terechtkwam. Maar dat behoort allemaal tot het verleden, klinkt het bij monde van militaire bronnen. 'We hebben strikte regels waaraan we ons moeten houden bij zo'n project', klinkt het. 'Uit elk schip dat tot zinken wordt gebracht, zullen we alle asbest en andere schadelijke materialen eerst verwijderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden