Marine-vliegtuig uit Antillen had 355 kilo aan boord

Van een onzer verslaggevers WILLEMSTAD, AMSTERDAM - Defensie overweegt de controle op militaire vliegtuigen op de route van de Antillen naar Nederland te verscherpen, na een poging tot cocaïnesmokkel waarbij twee mariniers waren betrokken.

Er zijn dertien arrestaties verricht en er is Nederland en op Curaçao 355 kilo cocaïne in beslag genomen.

Die hoeveelheid komt overeen met ruim een kwart van de totale vangst aan cocaïne vorig jaar in territoriale wateren van de Nederlandse Antillen.

Met een Orion-vliegtuig van de Koninklijke Marine is donderdag 125 kilo cocaïne vervoerd van Curacïo naar het marinevliegkamp Valkenburg.

De drugs zaten verstopt in militaire plunjezakken met kleding en uitrusting van een Antilliaans detachement dat in de Nijmeegse Vierdaagse gaat meelopen.

Vracht voor militaire vluchten wordt slechts steekproefsgewijs gecontroleerd. Marinepersoneel kan lading voor militaire vluchten naar Nederland aanleveren zolang het maximum-laadgewicht van de vliegtuigen niet wordt overschreden.

Vice-admiraal Van Duyvendijk, bevelhebber van de zeestrijdkrachten, zei gisteren tijdens een persconferentie dat het ondoenlijk is de bagage van de 17 500 mensen die bij de marine werken te controleren.

“We hebben vertrouwen in ons personeel.” En: “Defensie voert een duidelijk anti-drugsbeleid, iedereen weet wat de gevolgen zijn van het overtreden van regels.”

Van Duyvendijk sprak gisteren van 'een slag' voor de Koninklijke Marine, maar hij benadrukte herhaaldelijk blij te zijn dat zijn krijgsmachtsonderdeel ook nauw betrokken is geweest bij het oprollen van het drugsnetwerk.

De drugsvangst veroorzaakte onrust onder het marinepersoneel op Curaçao en in Nederland, dat juist dit weekeinde in Den Helder de jaarlijkse vlootdagen viert.

“Ik heb onze mensen kunnen vertellen dat de marine geen enkele blaam treft”, aldus de vice-admiraal. Hij zei wel te verwachten dat 'een enkeling' de betrokkenheid van marinepersoneel bij drugsdelicten 'negatief zal uitleggen', maar vindt niet dat de geloofwaardigheid van de krijgsmacht is aangetast.

Bestrijding

De marine is nauw betrokken bij de bestrijding van de drugssmokkel in het Caribische gebied. Het nieuw aangetreden Antilliaanse kabinet wil de justitiële samenwerking met Nederland heroverwegen, vooral financieel. Premier Suzy Römer van de Antillen zei gisteren dat de drugsaffaire één van de redenen is voor een heroverweging van de taken van de Kustwacht in het gebied. “Want wie bewaakt de bewaker?”

De nieuwe minister van justitie op Curaçao, Rutsel Martha, wil een nader onderzoek dat uitsluitsel moet geven over een eventuele betrokkenheid van de Kustwacht. Martha zei te hopen dat het om een incident gaat.

Volgens vice-admiraal Van Duyvendijk zijn de gearresteerde mariniers niet betrokken bij de bewaking van de territoriale wateren rond de Nederlandse Antillen. Een defensiewoordvoerder op Curaçao noemde de betrokkenheid van de marine 'onvoorstelbaar', maar zei alle vertrouwen te hebben in 'het zelfreinigend vermogen' van de marine.

- Pagina 3: Marechaussee wist ervan en: Smokkelaffaire komt hard aan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden