Marine Le Pen ruikt bloed na crisis UMP

Voorzitter Franse oppositiepartij moet opstappen na schandaal

PARIJS - De Franse oppositiepartij UMP verkeert in een diepe crisis na het vertrek van voorzitter Jean-François Copé, die wordt beschuldigd van nepotisme. De problemen bij centrum-rechts komen Marine Le Pen van het Front National heel goed uit.

De positie van de ambitieuze Copé werd deze week onhoudbaar toen bleek dat hij een bevriend organisatiebureau heeft bevoordeeld. Het bureau, Bygmalion, kreeg astronomische sommen om in 2012 campagnebijeenkomsten voor presidentskandidaat Nicolas Sarkozy te organiseren. In sommige gevallen vonden deze evenementen helemaal niet plaats maar werd er wel een factuur uitgeschreven.

Nu Copé - die in 2017 president had willen worden - het veld heeft geruimd, is de leiding van de partij in handen van drie ex-premiers, François Fillon, Alain Juppé en Jean-Pierre Raffarin. Het trio zal een congres voor na de zomer voorbereiden waar beslist moet worden over een nieuwe leider en een programma. Juppé en Fillon hebben presidentiële ambities, en ook oud-president Nicolas Sarkozy zou zich graag opwerpen als redder in de nood.

Ook president François Hollande liet zich uit over de onrust bij de concurrentie. Hij waarschuwde dat een partij snel orde op zaken moet stellen na een corruptieaffaire om Le Pen niet in de kaart te spelen. Zelf ontdeed Hollande zich onlangs in rap tempo van een communicatieadviseur die zich schuldig maakte aan belangenverstrengeling.

De grote winnaar van de Europese verkiezingen wrijft zich ondertussen in de handen over de paniekstemming bij de 'politieke elite'. Volgens Le Pen is het goed dat de kiezers nu zien dat de UMP in handen is van een gezelschap van 'vrome Eurofielen'. "Dan is het voor iedereen duidelijk wat het verschil is tussen de UMP en het FN."

Le Pen hoopt een deel van het kader en de aanhang van het UMP te verleiden over te stappen naar het Front National. Zo zou ze niet alleen haar electorale basis vergroten, maar ook het personeelsprobleem van haar beweging oplossen. Het FN heeft weinig leden met bestuurlijke ervaring en dat weerhoudt veel kiezers ervan op de partij te stemmen.

Of Le Pen slaagt in die opzet is de vraag, maar het klimaat is voor haar in ieder geval gunstig. Dat bleek ook gisteren uit de zeer bescheiden opkomst van studenten- en scholierendemonstraties in 24 Franse steden tegen het FN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden