Marine Le Pen: Redder van het Front National

Marine Le Pen.Beeld afp

Het was vandaag een opmerkelijk bericht. Het Front National, mededinger in de komende Franse presidentsverkiezingen, zou op zwart zaad zitten. Allemaal de schuld van weigerachtige banken, die de partij geen leningen willen toestaan. De reden: Het Front slaagt er maar niet in 500 afgevaardigden te vinden die hun naam aan de partij willen verbinden. Maar wie denkt dat dit echt het einde van de race voor het Front betekent, rekent buiten de kwaliteiten van Front-leider Marine Le Pen.

De Fransen moeten op 22 april opnieuw naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het Front National, de extreem-rechtse partij onder leiding van Marine Le Pen, lijkt het strijdtoneel echter voortijdig te moeten verlaten.

Wat is er aan de hand? De Franse kieswet schrijft voor dat kandidaten die willen deelnemen aan de presidentsverkiezingen, een lijst met 500 namen van burgemeesters of lokale bestuurders moeten kunnen voorleggen die zijn of haar kandidatuur ondersteunen. De namen worden publiek gemaakt.

Antisemiet

En net daar lijkt de schoen voor het Front National te wringen. Met slechts 118 'eigen' afgevaardigden op een totaal van 40.000 in heel Frankrijk, moet de partij gaan bedelen bij de concurrentie om steun. Maar het Front is politiek besmet. Dat heeft alles te maken met de stichter van de partij, Jean-Marie Le Pen. Le Pen richtte zijn partij in 1972 op programmapunten die openlijk antisemitisch en racistisch waren. De uitspraak 'De gaskamers hebben wel bestaan, maar zijn niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis' is exemplarisch voor de visie van Le Pen.

Het verleden speelt het Front National nu dus parten, maar of de geldproblemen de partij daadwerkelijk uit de race zullen wippen, is twijfelachtig. De kans is namelijk groot dat de twee grootste partijen (de liberale UMP van Sarkozy en de socialistische PS van François Hollande) 'hun' bestuurders een zetje geven richting het Front. Zo wordt namelijk de gevaarlijke schijn van een strijd van de underdog tegen de gevestigde orde netjes vermeden. Bovendien weten de UMP en de PS als twee grootste partijen, dat een tweede ronde voor het Front vrijwel onbestaande is.

Dat wil overigens niet zeggen dat het Front National een tijger zonder tanden is. Veel linkse Fransen krijgen nog het zweet op de bovenlip wanneer ze terugdenken aan de verkiezingen van 2002. Geheel onverwacht versloeg Le Pen de gedoodverfde kandidaat van links (Lionel Jospin) en drong door tot de tweede ronde om het op te nemen tegen Jaques Chirac. Chirac won nadat een wanhopige hartenkreet van links zorgde dat het versplinterde spectrum koos voor de 'mindere duivel'.

Hollande en Sarkozy zouden sowieso maar beter op hun qui vive blijven nu het Front hun laatste en misschien wel sterkste troef heeft uitgespeeld:de benoeming van Marine Le Pen als de opvolger van haar vader.

Vernieuwing

Jonger en schijnbaar gematigder, bleek Marine namelijk dé manier om de slabakkende koers van het Front om te buigen met een vernieuwingselan. Marine groeide op binnen de partij en kent het klappen van de zweep van de Franse politiek. Daarnaast weet Marine precies de vinger op de zere plekken in de Franse samenleving te leggen, en zet ze vol in op een anti-islamdebat, waar haar vader ooit het antisemitisme aanhing.

De 'dragonder' met haar doorrookte stem, volksmenner en fille á papa zou zomaar de come-back van het Front kunnen betekenen. In haar eigen kiesdistrict ging Marine bij de regionale verkiezingen er met een eclatante 40 procent van de stemmen vandoor. Op landelijk niveau wordt de partij in de peilingen geschat tussen de 16 en 20 procent van de stemmen.

Waar Sarkozy het Front in 2006 nog 'dood' noemde, kan de president in 2012 maar beter op zijn tellen letten. Anders zou ook Sarko voor een overwinning wel eens moeten gaan smeken om de stem van de linkse kiezers- die hem nog minder zien zitten dan destijds Chirac.

Le Front National is ondanks hun geldproblemen dus nog verre van uitgeteld.

Met medewerking van onze correspondent in Parijs Ariejan Korteweg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden