Marine gepasseerd bij post defensietop

Weer landmachtgeneraal benoemd

Minister Hillen van defensie heeft een verrassende benoeming in de top van de krijgsmacht gedaan. Hij heeft besloten om generaal-majoor Tom Middendorp (51) per juni 2012 te benoemen als commandant der strijdkrachten (CDS).

Middendorp is evenals de huidige CDS, Peter van Uhm, afkomstig van de landmacht. Daarmee wijkt minister Hillen af van de gewoonte om de functie langs de krijgsmachtdelen te laten rouleren. Van Uhms voorganger Berlijn kwam van de luchtmacht en diens voorganger Kroon van de marine.

Die zou nu volgens de ongeschreven regel weer aan de beurt zijn om de CDS te leveren, maar Hillen heeft anders beslist. Middendorp, nu nog directeur operaties bij de Defensiestaf, wordt gezien als de meest geschikte militair om leiding te geven aan "de transformatie naar een toekomstgerichte en bestendige krijgsmacht". Defensie moet de komende jaren ruim een miljard euro bezuinigen, onder meer door het schrappen van 12.000 arbeidsplaatsen en het afstoten of reduceren van wapensystemen.

Van Uhm (54) gaat volgend jaar met functioneel leeftijdsontslag. Hij heeft er dan vier jaar als CDS op zitten. Zijn opvolger Middendorp was onder meer commandant van 13 Gemechaniseerde brigade in Oirschot en van de Task force Uruzgan, van februari tot augustus 2009.

Tot de hoogste baas van de landmacht is benoemd generaal-majoor Mart de Kruif (53), nu nog plaatsvervangend commandant landstrijdkrachten. De Kruif volgt volgende maand luitenant-generaal Rob Bertholee op. De Kruif maakte internationaal naam door het commando over de 45.000 militairen tellende Isaf-troepenmacht in Zuid-Afghanistan van oktober 2008 tot november 2009. Eerder was De Kruif commandant van 43 Gemechaniseerde brigade in Havelte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden